”Det bästa är helt klart alla vänner och nya erfarenheter!”

Lovisa studerar just nu på Edith Cowan University i Perth, Australien. Hon har nu varit i Perth i tre månader och vi fick möjligheten att prata lite med henne för att se hur hon anpassar sig till livet Down Under. Lovisa har alltid velat studera utomlands och speciellt i Australien. I våras deltog hon i en tävling som Blueberry anordnade och hon hade då turen att vinna ett stipendium för en termin på Edith Cowan University och då var hennes val självklart. Läs Lovisas egna ord kring hur hon ser på sin termin på ECU och livet i Perth. 

Hur är det att studera utomlands?

Jag kommer från Stockholm men flyttade till Perth för ungefär tre månader sen och älskar det! Jag läser tre fristående kurser inom Business på Edith Cowan University; Foundations of Business, Business Markets and Environments och Marketing Principles & Practices. Kurserna har hittills varit väldigt lärorika och intressanta men också ganska påfrestande och mycket ny information.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Ja, Marketing Principles and Practices är helt klart min favoritkurs! Jag har alltid varit intresserad av marknadsföring och människors beteende gällande konsumtion och den här kursen tar upp det och mycket mer. Dessutom är även läraren i den kursen väldigt engagerad och duktig.

 

Stipendium vinnare kostnadsfri termin på ECU, Lovisa, Blueberry student, Perth, Australien, Ecith Cowan university, studera utomlands, ansök via blueberry.nu,

Hur var ditt första intryck av Edith Cowan University?

Universitetet är väldigt stort, jag var helt bortkommen första veckan! Det är många olika byggnader med klassrum, caféer och föreläsningssalar. Mitt första intryck var dock bra, den är fin med blandad arkitektur och öppna ytor. Det finns alltid någon bänk eller gräsplätt där man kan sitta och plugga eller bara umgås.

Hur upplever du skillnaden mellan att studera på ECU och i Sverige?

Jag åkte direkt efter gymnasiet! Så jag har faktiskt inte börjat studera på universitet hemma i Sverige ännu men jämfört med mitt gymnasium så ser jag helt klart likheter i undervisningen och krav på betyg. Det som blev skillnaden för mig var att mycket av studierna är självständiga och det är inte mycket inplanerad lektionstid.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Eftersom jag bara läser tre kurser så spenderas inte så mycket tid på campus. Men vanligtvis så börjar jag dagen med en timmes föreläsning för att sedan ha en timmes lektion där läraren går igenom ämnet igen plus aktiviteter som skulle gjorts innan lektionen för att sedan göra lektionsaktiviteter, kommande prov eller inlämningar. Jag går bara i skolan tre dagar i veckan men de övriga dagarna brukar jag spendera i biblioteket för att hinna göra pre-class work eller inlämningar.

Vad tycker du om Perth?

Jag bor ungefär 30 minuter utanför Perth i en förort som heter Joondalup. Själva Joondalup är ganska litet men ligger nära stranden där mestadels av min tid har spenderats. Perth är en relativt stor stad vilket är skönt tycker jag. Det är skönt att kunna åka in till en stad där mer händer och där det finns större utbud av restauranger och saker att göra.

Hur bor du och hur hittade du ditt boende?

Jag bor i ECU Village, det är Edith Cowan University’s studentboende. Det finns tre olika boenden, ett som ligger i Joondalup, ett i Perth och ett söder om Perth. Jag bor ungefär 5 minuters gångavstånd till alla mina lektioner vilket är ett stort plus för mig. Jag hittade boendet genom att söka på ‘ECU Joondalup boende’ och så kom det upp direkt. När jag väl hade börjat min ansökan om ett rum så var de som jobbar här väldigt hjälpsamma och hjälpte mig genom hela processen.

Bor du själv eller delar boende?

Jag delar en lägenhet med fem andra tjejer, en till svensk tjej, en brittisk, en från Singapore och två från Australien. Jag är så tacksam för de jag bor med och att vi delar lägenhet. De har hjälpt mig så mycket med allt från att hitta fler vänner till skoluppgifter eller livskriser. Det är helt klart vänner för livet!

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag skulle säga att det är smart att i alla fall bo första terminen på campus för man får mycket “gratis” genom att bara bo där när det kommer till det sociala. Redan första veckan hade jag massvis av nya kompisar och saker som hände hela tiden. Man känner sig aldrig ensam om man bor på campus för det finns alltid människor runtomkring en. Självklart kan det vara påfrestande att leva tätt intill människor man inte kommer överens med men allt det positiva väger över det.

Vad brukar du göra på fritiden?

Vi brukar oftast åka till stranden särskilt nu när sommaren börjar närma sig och vädret har blivit bättre. Stranden ligger bara 15 minuter bort med bil vilket är smidigt, så många eftermiddagar och helger spenderas där.

Finns det några platser du rekommenderar i Perth eller i närheten?

Jag skulle absolut rekommendera att besöka stränderna runtomkring Perth. Mullaloo, Scarborough, Cottesloe och Trigg är några av mina favoriter. Har man mer tid och pengar att utforska västkusten skulle jag rekommendera att åka norrut. Vi gjorde en road-trip upp till Exmouth vilket utan tvekan var bland det roligaste och häftigaste jag har varit med om.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag fick ett mail av min lärare på Victor Rydbergs Gymnasium om ett stipendium för en termins studier i Australien och ansökte om det. Jag hade hört talas om Blueberry innan och jag är så tacksam för all hjälp som de gav mig genom ansökningsprocessen med allt från visum till val av kurser. Utan tvekan att man ska ta chansen att studera utomlands! Gör det!

Har du några tips till andra som funderar på att studera utomlands?

De här månaderna har helt klart varit de bästa i mitt liv. Det var väldigt nervöst innan jag skulle åka men så fort jag kom hit så löste sig allt. Mitt enda tips är att vara öppensinnad och tacka ja till så mycket som möjligt. Alla vill skaffa nya vänner och lära känna varandra, man måste bara våga vara lite framåt.

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter den här terminen ska jag och en kompis flyga över till Australiens östkust och resa runt i tre månader men efter det så vet jag inte ännu. Jag vet att jag inte är klar med Australien ännu så det är stor chans att jag kommer tillbaka redan nästa år.

Tack Lovisa, lycka till med den sista tiden på ECU nu!

Den här veckan tar Lovisa över Blueberrys Instagramkonto så du får då chans att ställa frågor direkt till henne och veta mer om livet i Perth.
In och följ för att se hennes uppdateringar här!

Vill du också studera på Edith Cowan University, ansök redan idag och börja studera till våren 2020! Se vilka universitet som har stipendium du kan ansöka om här!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator