Studerar en Bachelor of Science på University of Wollongong

Mikaela Edman tog beslutet att under sommaren 2017 sätta igång processen av att ansöka till University of Wollongong i Australien. Ett halvår senare bar det av och nu studerar hon en Bachelor of Science i Wollongong. Mikaela hälsar att hon trivs hur bra som helst och att hon hittat rätt. Läs mer nedan om hur studentlivet kan se ut i Wollongong!

Hej Mikaela! Varför valde du att studera på University of Wollongong?
Hej! Jag valde Wollongong för många olika orsaker. Först och främst så visste jag att jag inte ville studera i nån av de större städerna, jag har besökt både Sydney, Melbourne och Brisbane förut och även fast det är häftiga städer så är storstadslivet inget som lockar mig. Jag hade hört mycket om Wollongong, dels från kompisar hemma i Sverige men också lärt känna folk som var uppväxta där när jag var på volontärarbete i Mexico. Det lät som min typ av stad, nära till havet och bergen och skolan hade fått toppen betyg så jag slog till!

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Den här första terminen läser jag två olika biologi kurser, en grundläggande kurs i kemi och min favoritkurs; Planet Earth! Det är en introduktionskurs i geologi som är super intressant. Det är väldigt mycket praktiskt i kursen och vi får åka till havet och kolla på fossiler och liknande. Även om man inte vill bli geolog så är det en väldigt lärorik och bra kurs att ha i bagaget!

Hur skulle du beskriva skolan?
University of Wollongong är verkligen en toppen skola! Den ligger beläget mellan botaniska trädgården och ett berg som heter Mt. Keira och miljön är fantastisk. Första gången jag kom dit kändes det som att vara i en stor lustgård. Det är träd och växtlighet överallt, det finns hur många gräsplättar som helst där man kan sitta och ha picknick eller plugga. Känslan är lite av en djungel, och det stämmer även när det kommer till att hitta dit man ska. Men jag kom fort in i det och har hittat mina favorit ställen på campus nu. Annars finns det allt man kan tänka sig behöva, matställen, fik, bar, matvarubutik, tandläkare, bank, uni shop osv. Blir lätt att man fastnar i en bubbla när allt är så tillgängligt!

Hur är Wollongong som stad att bo i?
Wollongong är en toppen stad att bo i, här finns verkligen allt samtidigt som man slipper storstadspulsen! Stränderna tar aldrig slut och är lätt tillgängliga. Mysiga barer och restauranger samtidigt som man kan få nattklubbar och festivaler om man är mer sugen på det. Det är nära till naturen och många parker och trädgårdar. Här finns shopping och matvarubutikerna har princip samma utbud som hemma i Sverige så jag känner aldrig att jag saknar något.

Vart bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag hade väldigt tur när det kom till bostad. Jag kände folk här sen innan och när jag väl flyttade hit så fanns det ett rum i ett hus ledigt till mig. Det är 10 minuter gångavstånd från där jag bor till down town Wollongong och det är också där jag hoppar på gratis bussen till skolan som tar ungefär 20-25 minuter. Jag har tillgång till flera matvarubutiker, restauranger, shoppingcenter och stranden från där jag bor. Som jag upplever det så verkar det lätt att få tag i bostad här i Wollongong, antingen man vill dela med andra eller om man vill bo på campusområdet.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Jag bor med fyra andra i ett hus med stor veranda och trädgård. Jag har ett eget rum och så delar vi på badrum, kök och vardagsrum och det fungerar utmärkt. De är alla från Australien vilket jag föredrar, det är kul att få uppleva en annan kultur så nära som det blir när man bor tillsammans och vi har mycket utbyte av varandra när vi lagar mat och har temakvällar.  

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Jag har aldrig studerat på universitet i Sverige men som jag förstår det så är den största skillnaden att här i Australien så läser man fyra kurser samtidigt om man läser heltid. Så det är lite mer som på gymnasiet där man har inlämning och mindre prov under terminens gång och sen de sista två veckorna på terminen så har man examinationer på allt man lärt sig under studieperioden.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Mina skoldagar ser väldigt olika ut! Jag är där måndag till fredag varje vecka men till exempel på måndagar har jag bara en lektion medan jag på torsdagar är där från 8.30-20.30 men då med håltimmar där jag pluggar och äter. Många dagar stannar jag kvar och studerar på skolan istället för att åka hem. Jag personligen får mer gjort av att sitta kvar i ”plugg” miljön på skolan än att sitta hemma där mycket annat lockar. Inga av föreläsningarna är obligatoriska och allt spelas in så man kan titta på dem på datorn men jag försöker gå på alla ändå för att jag lär mig bäst på det sättet. Så dagarna ser ut lite som man själv bestämmer att de ska se ut.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden umgås jag med mina rumskompisar! Är på stranden, snorklar, dyker, lär mig surfa och upptäcker ställen runt omkring Wollongong. Det finns alltid nått att hitta på och det är en lätt stad att träffa folk och umgås i.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
North Wollongong är ett perfekt ställe för att ha en söndags picknick eller bada i lagunen. Är man intresserad av snorkling eller dykning så kan man åka till Bushrangers Bay i Shellharbour där grey nurse sharks håller till på hösten. Det finns många vattenfall i närheten att besöka, Bellmore falls är super vackert och lite av ett träningspass samtidigt då det är en liten trekk att ta sig dit. Två ställen jag inte hunnit besöka än men som är näst på listan är att gå upp på Mt. Kiera och åka till nationalparken som ska vara en upplevelse.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse hittills?
Alla utflykter jag hunnit göra på helgerna har varit höjdpunkterna hittills under min vistelse. Jag är väldigt intresserad av dykning och att ha möjligheten att kunna snorkla och dyka där jag bor är fantastiskt. Stor skillnad från att bo i norra Sverige och nått jag verkligen tar vara på och uppskattar

Vad har varit den största överraskningen under din vistelse?
Den största överraskningen var nog hur fort det gick att komma in i nya rutiner här borta. Jag var helt säker på att det skulle ta nån månad innan jag kände mig varm i kläderna och som hemma här men det gick mycket fortare än så. Hela upplägget kring skolan och studierna var väldigt lätt att förstå och Wollongong som stad är också väldigt enkel att greppa. Allt är bara så välkomnande helt enkelt.

Är det något som inte var som du hade tänkt dig?
Jag hade egentligen inga speciella förväntningar innan jag kom hit! Jag har spenderat mycket tid i Australien förut så jag visste redan mycket om hur saker och ting fungerar här och det har såklart hjälpt väldigt mycket att känna folk här sen innan. Hade inte kunnat ana att jag skulle trivas så bra som jag gör och att jag skulle tycka att det är så kul att plugga som jag faktiskt gör!

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag har använt mig av Blueberry förut när jag jobbade som volontär och hade bara bra erfarenheter sen tidigare. De var också snabba och väldigt måna om att allt skulle lösa sig. De är väldigt tillmötesgående och det var skönt att kunna prata med nån i telefon som visste hur allt fungerar när det kändes hopplöst. De är snabba att svara på mail och väldigt kunniga i allt de gör. Kan varmt rekommendera Blueberry!

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Sätt igång med ansökningen i tid och försök att inte bli stressad av att allt tar tid. Det är mycket pappersarbete och saker att fixa men allting löser sig se bara till att få allt gjort så fort som möjligt. Och framförallt tveka inte, att studera utomlands är det roligaste och med givande du kan göra under din utbildning!

Vad har du för planer efter dina studier?
Efter mina studier så vill jag kombinera min utbildning med mitt intresse för dykning, min dröm är att studera koraller och hjälpa till att rädda världens korallrev!

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager