Det finns mycket att älska Italien för

Under min utbildning fick jag möjligheten att studera en termin utomlands, efter att ha studerat italienska i 3 år men aldrig fått chansen att utöva mina språkkunskaper blev valet av resmål väldigt enkelt. Det var Rom jag skulle flytta till! 

Efter att ha kommit hem från en backpackingresa som var planerad för 3 månader men slutade i 6 månader på resande fot, öppnades en helt ny värld för mig. Längtan efter att få bo utomlands blev större, därför var det viktigt för mig att hitta en utbildning som ger mig möjligheten att få ha världen som arbetsplats. Jag läste Turismprogrammet på Karlstads Universitet och genom min utbildning fick jag chansen att studera en termin utomlands, mitt intresse för den italienska kulturen och språket fick mig att söka till LUMSA University i Rom.

Varför Italien?

En weekendresa till Milano blev ett smakprov på den fantastiska kulturen. Det krävdes bara några få dagar för att känna att här vill jag bo. Det finns mycket att älska Italien för; kulturen, maten, värmen, stränderna, kaffet och till och med kaoset. I Rom finns det mycket bortom de vanliga turistfällorna att se och uppleva, tänk dig att i stort sätt vart än du går i staden kan du när som helst hamna på en 2000 gammal ruin, det kan vara därför Rom kallas för “eviga staden”. Fördelen med att studera i Italien är tillgängligheten att få utforska landet, nära Rom hittar du Amalfikusten som du kan snabbt åka över helgen, cirka en timmes flyg till Milano, du hittar även billiga flyg till Sicilien, Sardinen etc.

Studentlivet i Rom

Jag valde att läsa Marketing and Communication på ett italienskt universitet. Det var väldigt utmanande men kul och lärorikt! Fördelen med att bo i huvudstaden är att många kan lite bättre engelska men det är fortfarande något charmigt att komma in på föreläsningarna och hälsa “ Buongiorno a tutti!” till sina lärare och klasskompisar. Något som var extra attraktivt med Lumsa University var lokaliseringen. Universitet ligger på Vatikanstaten, vilket var en vardagslyx att promenera förbi Basilica di San Pietro påväg till en föreläsning.

Något som jag idag kan uppskatta från mitt universitet är alla välkomstsaktiviteter och introduktionsdagarna. För mig var detta extra viktigt då min utbytestermin hamnade tyvärr under en pandemin men det stoppade inte vår nyfikenhet och längtan efter att få en vardag i staden. Trots att Rom kanske inte är känd för att just vara en studentstad så finns det en hel del utbud av studentpubar, studentorganisationer, studentfester etc. Det är lite upp till dig själv hur delaktig du väljer att vara.

Vardag i Rom – Bra att veta

  • Oavsett väder och årstid är aperitivo ett måste, som består vanligtvis av en (eller flera) aperol spritz med focaccia eller bruschetta som tilltugg.
  • Det är tur att Rom egentligen är ganska litet för att vara en storstad eftersom kollektivtrafiken inte är att lita på utan lever sitt egna lilla liv. Du har tur om bussen dyker upp, om inte då är det bara dags att börja gå och hoppas på att en buss kommer snart. Att hålla tider är inte italienarnas starka egenskap helt enkelt. Det var tur att jag valde att bo centralt och inte var beroende av kollektivtrafiken.
  • Hur klyschigt det än må låta, så är den största anledningen att åka till Rom maten och drycken. Det finns oändligt mycket god pasta, pizza, risotto, gelato, kaffe, vin, öl och drinkar var än du vänder dig. Att betala €2 för en cappuccino är i sig en anledning till att välja Rom för sitt utbyte.

Är du också intresserad av att uppleva Italien? Läs mer om Italien här och se vilka skolor du kan studera på genom Blueberry!

 

Sabina Fernandez

Admissions Specialist