”Vi såg många platser som jag aldrig annars hade sett och campade under stjärnklara himlar!”

Oscar har gjort en Study Abroad termin på University of Wollongong, 1 timme söder om Sydney. Här har han fått testa på alla möjliga sorters roliga kurser inom medicin, grafisk design och film. På sin fritid har han utforskat Australiens natur och städer. Läs hans historia här! 

Varför valde du att studera på University of Wollongong?

Till att börja med visste jag att jag ville studera utomlands efter studenten! Jag ville lära mig bättre engelska och samtidigt studera något som inte nödvändigtvis var kopplat till en framtida karriärsplan. Med denna vision och tanke kontaktade jag Blueberry och gick även på deras universitetsmässa där många internationella skolor och universitet gjorde reklam för deras utbildningar. Då jag ville lära mig engelska bättre fokuserade jag på att hitta universitet i engelsktalande länder. Efter att jag pratat med vänner och familj om var i den engelsktalande världen jag skulle vilja studera valde jag med personliga preferenser till slut Australien.

Det verkade som ett mer “exotiskt” land, än till exempel Storbritannien, med en avslappnad och härlig kultur. Då jag bestämde mig för Australien hjälpte Blueberry mig att hitta skolor som skulle kunna passa mina preferenser. Jag visste att jag ville hitta ett universitet med ett stort utbud av kurser så att jag hade möjligheten att sätta ihop mitt eget urval av ämnen som jag ville studera. Samtidigt bestämde jag mig också för att jag ville studera på östkusten för att kunna göra resor till städer som Sydney och Melbourne. Detta begränsade mitt urval till framförallt University of Newcastle och University of Wollongong. Jag kollade då vidare på städerna och universiteten i sig. Jag läste på om recensioner och erfarenheter från tidigare studenter och kom fram till att Wollongong troligtvis var den staden jag skulle trivas bäst i!

4 väldigt olika kurser

Jag ville testa på en blandning av kurser men också studera ämnen som relaterar till olika fritidsintressen och hobbys jag inte har kunnat fokusera på i min tidigare utbildning. Detta ledde till att jag valde att studera kurserna Introduction to Audio Production, Introduction to Screen Media, Design Principles och Human Structure & Function. Alla kurser var undergraduate (på en kandidatexamensnivå, red. anm.) och riktade till förstaårsstudenter. 3 av 4 kurser jag läste var inom fakulteten Law, Humanities and the Arts och var alla kreativa ämnen med skapande som fokus. Den fjärde kursen var en grundkurs i Anatomi som var del av fakulteten Science, Medicine and Health.

I den kursen fick jag studera människokroppen med grundlig anatomi och fysiologi. Att läsa medicin är en av mina tänkbara karriärsplaner vilket avgjorde valet av denna kurs. Kursen i sig var innehållsrik med mycket information att ta in. Även om det var lite mycket i stunder så lärde jag mig en hel del och tyckte kursinnehållet var intressant. I kursen Introduction to Audio Production fick jag lära mig grunderna i ljudinspelning och produktion, jobba med mikrofoner och redigera i ett professionellt redigeringsprogram. I Introduction to Screen Media fick jag grundläggande kunskaper i internationell filmproduktion. Med filmhistoria och film från olika kulturer i åtanke fick vi tolka och skapa våra egna arbeten med kameror, mikrofoner och annan professionell utrustning. Då jag har ett intresse i filmskapande var denna kurs inspirerande och gav mig nya perspektiv och insikter i mitt eget skapande. Vidare studerade jag också Design Principles vilket var en introduktionskurs i grafisk design. I denna kurs fick jag lära mig grunderna i redigeringsprogrammen Adobe Photoshop, Illustrator och InDesign. Med verktygen i programmen jobbade vi med kreativa projekt såsom att designa en broschyr om valfritt ämne.

Allt som allt är jag nöjd med alla kurser och vad de hade att erbjuda. De inspirerade mig och hjälpte mig med min framtida karriärsplan. Om jag måste välja ett av ämnena skulle det dock vara Design Principles vilket var den kurs jag tyckte var roligast och mest inspirerande. Jag hade också en lärare som var engagerad och specifik med sin feedback vilket jag uppskattade!

University of Wollongong är ett stort universitet

Med över 30 000 studenter som studerar på campusområdet är skolan belagt nordväst om Wollongongs centrum med en bussresa på högst 15 minuter. I foten av berget Mount Keira ligger campusområdet som gömmer sig mellan träd och grönska. Det är ett ganska nytt campus med fräscha lokaler. Samtidigt är det inte för modernt vilket skapar en mysig och trivsam atmosfär och miljö att plugga i. Vidare skulle jag säga att University of Wollongong är en mycket välkomnande och organiserad institution. Om du behövde hjälp med saker som studieteknik, fysisk hälsa, psykisk hälsa, karriärsrådgivning med mera så fanns det lätt tillgängligt både online och på campus. Universitetet ser också allvarligt på sexuella trakasserier och våldtäkt vilket jag tyckte var väldigt bra! I början av terminen behövde vi exempelvis göra ett obligatoriskt quiz om samtycke. Utbildningsnivån är bra och de lärare jag hade var behöriga, kunniga och engagerade i sina respektive ämnen.

Wollongong – en ganska typisk studentstad i Oscars mening

Staden i sig är inte så stor och cirkulerar mycket kring universitetet. Jag brukar säga till mina vänner att Wollongong till Sydney är som Uppsala till Stockholm. Det är en mindre studentstad som fortfarande erbjuder allt du behöver!

Staden har många restauranger och är nära till havet. Det finns gratis busslinjer så att du kan ta dig runt om du inte går till fots eller cyklar vilket fungerar bra det med. Vädret var ofta väldigt bra då jag var där vilket möjliggjorde flera turer ner till stranden och utomhusaktiviteter såsom hajker. Ovanför staden breder en bergskedja ut sig och flera berg gick att bestiga. Väl uppe finns fina utsiktsplatser och vyer att se. Nära till universitetet ligger Mount Keira som går att hajka uppför till exempel!

Utmed havet finns fina stränder och en härlig strandpromenad som jag många gånger sprang och promenerade utmed. Väl ute vid havet finns även en fin klippig halvö med Wollongongs landmärke vilket är en ståtlig fyr som tornar ut sig över vattnet. Detta ställe kom att bli mitt favoritställe i staden då jag gillar att vara nära vattnet och känna sjöbrisen. Det var också ett väldigt fotogeniskt ställe och jag tror säkert jag har över hundra bilder på denna fyr!

Universitetets campusboende

Jag gick på in universitets hemsida och hittade där olika boendealternativ via sidan om accommodation. Jag var först rätt så vilsen på vad som skulle fungera bäst och vara mest bekvämt för mig. Efter att ha kollat på faciliteterna och fått en rekommendation via en Facebookgrupp valde jag dock Marketview vilket är ett centralt beläget studentboende som har nära till allt och är endast 15 minuter med buss från campus. På boendet bodde jag i ett eget rum i ungefär samma storlek som ett hotellrum med eget badrum. Detta föredrog jag då jag tycker det var bekvämare att ha dusch privat, dock så delade jag kök med mina korridorskamrater vilket var mycket roligt.

En av de bästa stunderna var att laga middag med folk från olika länder och kulturer i världen och se vad de åt och lagade. Detta gjorde att man tidigt också tvingades socialisera och använda sina engelskakunskaper. Studentboendet Marketview och gemenskapen som fanns där var nog det som gav mig mest under mitt halvår i Australien. Där träffade jag och lärde känna merparten av de jag spenderade tid med under universitetstiden i Wollongong. Därför rekommenderar jag starkt att ansöka om att bo i korridor på ett studentboende. Det drar en direkt in i ett socialt sammanhang och ger en möjligheten att öva ens engelska från dag ett. Två av mina korridorsgrannar lärde jag känna så pass bra att de ska komma och hälsa på mig i Sverige!

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?

När jag studerade på University of Wollongong hade jag ingen tidigare universitetserfarenhet i Sverige vilket gjorde att jag inte riktigt hade något att jämföra med. Dock kan jag jämföra med studier i Sverige generellt. Jag ser dock ingen stor skillnad på studierna. Universitetsstudier kräver såklart att man är självständig och tar ansvar men sedan är allt ganska likt hur det fungerar i Sverige och Europa. Föreläsningar och lektioner hålls av erfarna lärare och professorer och vi använde oss av samma läroplattformar som i Sverige. Det är likt när det kommer till digitala hjälpmedel och jag anser att UOW var ett universitet som hängde med i svängarna och trenderna i världen.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag började med att jag gick upp runt sju på morgonen för att sedan äta en stadig frukost. Runt åtta tog jag bussen varje dag efter att ha gjort mig i ordning. De flesta dagarna började jag runt kl 8:30 med antingen en föreläsning eller lektion. Sedan löpte dagen på med högst två föreläsningar och lektioner. Innan ens schema är satt i sten går det att välja tider för lektioner och på så sätt klippa och klistra ihop sitt eget schema förutsatt att man anmäler sitt intresse för en specifik lektion i tid. Föreläsningarna är mer bestämda av kurskoordinatorn men brukar inte vara på för obekväma tider. Efter förmiddagens lektion eller föreläsning hade jag ofta med mig matlådor som jag åt i en av de skuggande parkerna på campus tillsammans med vänner. Senare på eftermiddagen satt jag ibland kvar med läxor eller hemarbete i universitetsbiblioteket då jag hade det lättare att studera där. Efter det åkte jag hem lagom till att laga middag och socialisera med mina korridorsvänner.

Vad gjorde du på din fritid?

Först och främst var jag ofta ute och fotade och inhämtade material till mina estetiska kurser. Det var ett perfekt sätt för mig att komma ut och också göra något jag gillar. Sedan var jag självklart med de vänner jag lärde känna och var ofta iväg på anordnade aktiviteter av studentboendet som till exempel beachvolleyboll. Jag spenderade också mycket tid på att spela biljard och pingis nere i studentboendets foajé då jag och mina korridorsvänner hade mycket roligt när vi gjorde detta. Vissa dagar gick jag också ner till stranden för att ta ett dopp och slänga mig i de fantastiska vågorna som inte alls finns här hemma i Sverige. En helg anmälde jag mig också till en tvådagars kurs i surfning vilket var sjukt kul! Att få testa på surfning var på min bucket list och jag blev inte besviken. Jag och ett stort gäng studenter tog bussen ner till Seven Mile Beach söder om Wollongong och stannade över 2 nätter för att surfa, socialisera och ha kul tillsammans. Jag rekommenderar detta starkt!

Under lovet i mitten av terminen hängde jag också med mina vänner på en road trip. Vi tog oss ner till Melbourne och körde hela Great Ocean Road längs sydkusten. Det fanns många vackra vyer och med gott sällskap blev detta ett minne för livet. Att ge sig ut på vägarna i detta land fick mig också att inse hur extremt stort det är, hur långt det är mellan städerna och hur mycket landareal som är obebodd och helt öde. Jag rekommenderar verkligen att komma utanför de största städerna i Australien. Det känns som det var där jag fick se det “riktiga” landet snarare än det ganska internationella storstäderna som liknar de i Europa.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?

Jag tycker att du som tänker studera på UOW ska se till att gå på hajker upp i bergen och i naturreservaten. Det är både en rolig aktivitet att göra med andra men du får också friluftsliv och vackra omgivningar. Detta går att göra på flera ställen i närheten. Besök också så många stränder som möjligt tycker jag! Jag själv höll mig rätt mycket till Wollongongs huvudstränder och ångrar att jag inte besökte mer. Hela östkusten är packad med många långa, breda och sjukt vackra stränder som är svåra att tröttna på. Sedan måste jag rekommendera mitt egna smultronställe ute vid fyren! Du kan se hela strandpromenaden, njuta av havsbrisen och ta många fina bilder. Sedan är det självklart värt att ta sig in till Sydney och utforska staden och dess sevärdheter. Sydney är en stad jag känner att jag borde ha utforskat mer också. Det kändes som jag bara skrapade på ytan. Det finns nog fler saker att se och göra i Sydney än jag tänkte när jag var där.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse?

Jag tror att mitt bästa minne från min vistelse var att göra en road trip med mina vänner som jag berättade om innan. Det var då jag lärde känna två vänner extra bra och hade vi mycket roligt när vi reste tillsammans. Vi såg många platser som jag aldrig annars hade sett och campade under stjärnklara himlar!

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag hade under en tid diskuterat att studera utomlands med mina föräldrar. Jag hittade Blueberry online och tyckte att de och hemsidan gav ett pålitligt intryck. Jag såg dem också på en universitetsmässa vi hade i skolan och då övertygade det mig om att det verkade som en bra organisation som kan hjälpa just mig med min ansökan utomlands. Det visade sig sedan att detta också var sant. Jag fick hjälp och coachning med allt jag behövde, dessutom helt gratis!

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Mitt främsta tips är nog att det är bara att göra det! Försök att inte tveka för mycket för det kommer bli bra i slutändan. Jag var ganska nervös och prokrastinera med min ansökan och andra saker då jag var osäker och inte visste om detta var något för mig. Det är såklart naturligt att vara nervös men låt det inte ta över! Om det känns jobbigt till en början, pusha dig och jag lovar att du kommer bli nöjd. Det är som att ge sig ut att träna. Först är det jobbigt och saker att fixa. Väl igång inser du att detta var bra för dig och att du inte ångrar det. Du vill snarare göra det igen!

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer nu är att ta ett sabbatsår där jag ska jobba och undersöka vad jag vill plugga vidare till i framtiden. Jag kommer antagligen jobba och skaffa mig mer erfarenhet här hemma i Sverige för att sedan troligtvis ansöka om att läsa medicin på universitetet.

Vill du också studera i Australien som Oscar, kontakta Blueberry så hjälper vi dig. Vill du ansöka direkt till University of Wollongong, gör det här!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator