Fashionskolan IED i Milano imponerar

Milano klassas av många som en av världen modehuvudstäder, och under Blueberrys besök på Isitituto Europeo di Design (IED) fick jag, Karin och min kollega Josefin uppleva en stad som verkligen andas mode och design! Det gör att det är lätt att förstå varför IED erbjuder många av sina utbildningar just i Milano. 

IED har flera campus i Milano och vi mötte upp Serena som jobbar vid IED på deras huvudcampus som främst erbjuder kurser inom design. Inom ett kvarter med fina italienska hus har IED flera byggnad med olika typer av lektionssalar, allt från datorsalar till fotostudios.

Under våran rundtur fick vi titta in på flera lektioner och de hade alla gemensamt att ingen satt och bara lyssnade på sina lärare utan nästa alla elever vi såg utförde något typ av praktiskt arbete. Varje lektionssal är anpassad för att ha allt man behöver för att lära sig på ett praktiskt sätt.

Vi var väldigt imponerad av den stora fotostudion med flera stationer för att utföra photoshoots, precis som i en professionell studio. När vi var där träffade vi studenter från kursen grafisk design, de höll på med grupparbeten och tog många häftiga bilder till olika projekt. När vi smygtittade på deras bilder råder inget tvivel att här finns både talang och passion!

I en annan lektionssal full med olika redskap för smyckesdesign berättar en lärare om en designer för en liten grupp elever. I rummet har alla studenter en egen arbetsplats med alla redskap man kan tänkas behöva för att designa och utföra sina uppgifter. Med sina små klasser på IED får varje elev de resurser som de behöver.

Inget rum var det andra likt, det ena var utrustat med datorer för digitala designarbeten, det andra påminde om träslöjden med sågar och slipmaskiner, men tro mig de jobbade inte på brevlådor och fågelholkar som jag gjorde i slöjden utan på mycket mer ambitiösa projekt. I ett annat rum stod ett flertal olika 3D skrivare och skrev ut studenternas verk. Vi var väldigt imponerade av vilka resurser som eleverna har tillgång till!

Självklart läser man även teori på IED, men allt man lär sig får man sen möjlighet att applicera i någon av IED:s alla workshops. Skolan har bra kontakter med industrin och näringslivet och eleverna jobbar ofta på projekt för olika företag. När studenterna är klara med sin utbildning har de en stor portfolio som de kan ta med sig ut i arbetslivet.

Om din dröm är att jobba med mode eller design råder det ingen tvivel att IED är helt rätt skola för dig. Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer!

Karin Setterbrant

Area Manager