Utlandsstudier är enligt många en värdefull investering, men går det att studera utomlands gratis? Till skillnad från våra statliga svenska universitet så kostar det oftast en del att studera i ett annat land i form av terminsavgifter. Det är en kostnad som många är villiga att ta för att få bosätta sig i ett annat land och skaffa sig en mer unik och konkurrenskraftig utbildning än de flesta andra. För vissa är det dock svårt att få ekonomin att gå ihop till att studera en längre tid utomlands, det här trots att CSN erbjuder merkostnadslån till terminsavgifter och andra utgifter såsom utlandsförsäkringar, flygbiljetter osv.

Många frågar oss därför om vi samarbetar med några college och universitet utomlands där man kan studera gratis. Svaret är ja och nej. Samtliga av de college och universitet som Blueberry samarbetar med tar ut terminsavgifter från samtliga studenter. Men kostnaderna varierar mycket och det finns en hel del skolor i vårt utbud där terminsavgiften är låg. Vi har även skolor som erbjuder förmånliga stipendium till svenska studenter när de åker via Blueberry, som täcker delar av terminsavgiften. Nedan följer några exempel.

Studera utomlands billigt

College och universitet med de lägsta terminsavgifterna:

College och universitet som erbjuder stipendium till Blueberry-studenter hittar du här.

Studera utomlands gratis

Trots att de allra flesta college & universitet utomlands kostar pengar så finns det några tillvägagångssätt där svenska studenter kan komma undan terminsavgiften helt.

Sök heltäckande stipendium från ditt universitet

Det går att söka stipendier på universitet som täcker hela skolavgiften och även levnadskostnader. Det är väldigt hög konkurrens för de här stipendierna, speciellt på kandidatnivå och det är sällan heltäckande stipendium delas ut till internationella studenter. Men med en del tur och kämparglöd kan du få tilldelat ett riktigt bra stipendium som täcker alla eller större delen av dina omkostnader. Undersök med det universitet som du söker till och fråga dem hur kriterierna ser ut för heltäckande stipendium.

Sök bidrag och stipendium från Sverige

Det finns otaliga stipendier och bidrag för utlandsstudier som finns tillgängliga i Sverige, och många av stipendierna delas aldrig ut för att ingen söker dem. Allt från Svenska Kyrkan i småstäder till Studiefrämjandet delar ut stipendier för utlandsstudier så det gäller att orka leta online och skicka in ansökningar till passande stipendier. Med lite tur kan du få ihop tillräckligt med stipendier och bidrag för att finansiera dina utlandsstudier helt och fullt. Stipendier.se är ett bra ställe att börja på.

Arbeta och studera samtidigt

Vissa länder har restriktioner för hur mycket och var du får arbeta som internationell student. I USA får du t.ex. bara arbeta max 20 timmar/vecka på skolans campus, något som kanske inte täcker hela terminsavgiften men kan självfallet hjälpa till att betala delar av kostnaden. I Australien är det tillåtet att arbeta 20 timmar/veckan under terminen och 40 timmar/veckan under skolloven. Om du studerar utomlands inom EU så får du arbeta obegränsat. Även om terminsavgiften inte blir direkt gratis så slipper du att ta ut alldeles för höga studielån.

Hoppas att du fick svar på dina frågor angående utlandsstudier här. Du kan läsa mer under vår FAQ eller kontakta oss här så hjälper vi dig gärna om du har fler funderingar.

 

Anton Berner

Previous Marketing Manager