Wollongong är en underbar kuststad, där det finns mycket att göra!

Att studera utomlands, wow vilken upplevelse! Jag heter Sofia, 20 år, och kommer från Västerås men bor numera i Stockholm. Jag gjorde beslutet att åka till Australien helt själv, direkt efter gymnasiet och utan att blicka bakåt. Den 18 Juli 2019 satte jag mig på flyget med en massa fjärilar i magen, men med så mycket förväntan.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag tog som sagt studenten 2019 och valde att ta en termin utomlands. Jag tog 4 olika kurser, Global Politics and Power, Creative Writing, Crime and Justice och LHA101 (en kurs för att komma in i plugget). Det var dock inte min plan från början. Jag tänkte först göra hela min kandidatutbildning på University of Wollongong (UoW), men ändrade mig p.g.a rådande situation med Covid-19 pandemin och bestämde mig för att börja plugga på Stockholms Universitet istället. Men oj vad jag saknar Australien! När jag verkligen började tänka på att plugga och bo utomlands var jag ca 14 år. Jag och mina kompisar hade snackat lite om au pair och college i USA. Så när jag kom hem den dagen satte jag mig framför datorn och sökte några enkla ord: Plugga college utomlands. Såklart kom Blueberrys hemsida upp först och jag tror att jag nu har läst på om varje universitet Blueberry har ett partnerskap med! Så när studenten väl kom och några av mina vänner inte visste vad dem ville göra efter sommaren hade jag redan en plan och en flygbiljett.

Har du någon favorit bland de kurser du läste?

Bland kurserna jag läste under min tid på University of Wollongong var Global Politics and Power min favorit. Det speglar sig nog nu eftersom att jag pluggar statsvetenskap. Man fick en bra grundläggande insyn på världspolitik inom alla områden och jag märkte snabbt att detta var ett ämne för mig!

 

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Campuset (innan Covid19 såklart), var alltid fullt med människor, oavsett om man hade lektion eller föreläsning så fanns det även människor som gick till bibblan för att plugga under dagen. Där kunde man sitta enskilt eller med grupp i en tyst zon eller någonstans där det var fritt att prata. Man kan även boka grupprum vilket jag tycker underlättar grupparbeten. Det finns många caféer med gott kaffe, mitt favvo café heter Rush. En liten matbutik fanns oxå, som heter IGA, samt ett food court med flera olika matställen att köpa från.

 

Var det stor skillnad på att studera på universitet utomlands jämfört med Sverige?

Det största skillnaden med UoW och Stockholms Universitet för mig är att jag endast läser en kurs här i Stockholm, medan jag läste fyra i Australien parallellt. Dock så kan jag säga att det är ungefär lika mycket plugg och det fördelas ganska bra mellan kurserna, men det är såklart olika från kurs till kurs. 

 

   

 

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Schemat liknar ett vanligt universitetsschema, det vill säga att man inte alltid hade lektion och vissa dagar hade man ingen alls. Men det som skiljer sig är att jag hade ett fast schema med lektioner och föreläsningar i Australien och här på SU kan det variera från dag till dag när jag ska ha lektion.

Vad tycker du om Wollongong?

Wollongong är en underbar kuststad där det finns mycket att göra! Jag har varit på Mr.Crown och festat, åkt in till Sydney överdagen eller under en eftermiddag (det ligger bara 1,5 h bort med tåg!) för att shoppa eller se operahuset (väldigt turistigt, jag vet), men jag har också varit på festival!

 

Var bodde du?

Jag bodde på Weerona College vilket hjälpte mig väldigt mycket med att skaffa vänner, och där ingår även maten med hyra! Det finns en massa människor med olika nationaliteter, men mest australiensare såklart.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Under din tid i Wollongong rekommenderar jag dig att ta tåget ner till Kiama! Det är en väldigt mysig stad där det finns mycket att se, exempelvis deras blow holes!

 

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Just varför jag vände mig till Blueberry när jag väl skulle söka, var för att de gjorde allt så enkelt! De berättade allt jag skulle göra, vad som pågick med skolan och när allting var fixat svarade de på alla frågor jag hade. Jag rekommenderar verkligen att använda dig av deras hjälp!

 

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Ett tips till dig som sitter och läser detta nu och kanske tvekar lite på att åka iväg, bara gör det! Det är en underbar upplevelse som kommer ge dig minnen för livet, vänner för livet ( jag har fortfarande kontakten med mina) och det väger även tungt på CV:t! Jag hoppas att detta har hjälpt er hitta svar på era frågor, eller om det kanske givit en insikt i hur det är i Wollongong.

Vågar du ge dig ut på ditt livs äventyr så som Sofia? Ansök idag till studier på Wollongong till juli 2021! Blueberry hjälper dig kostnadsfritt genom hela processen!

 

Ida Dahl

Area Manager