Designstudierna på IED ledde till jobb som grafisk designer

Tidigare Blueberrystudenten Ida Kvist läste Graphic Design på Istituto Europeo Di Design 2014-2017. Idag bor hon kvar i Italien och är bosatt i charmiga Florens. Här arbetar hon som designer och det trivs hon med riktigt bra. En av dem bästa sakerna med att jobba som designer enligt Ida är att designbranschen ständigt utvecklas, vilket gör av även hon utvecklas i sin roll. Här får vi höra mer om vad som ledde Ida till drömjobbet som grafisk designer!

Hej Ida! Berätta gärna vad läste du för utbildning på IED? Och vilka dina favoritkurser var?

Hej! Jag läste den treåriga utbildningen i grafisk design på IED i Milano. Mina favoritkurser var editorial design, foto i studio, interaction design (främst då vi fick lära oss bygga och animera i 3D) och video animation. Det som är bra med IED är att programmen inte enbart består av praktiska kurser men även teoretiska. Vi hade bland annat kurser som designhistoria, filmhistoria, semiotik och massmedia.

Ida Kvist
Foto: Bruna Pellegrino

Vad var det bästa med att plugga i Milano?

Det bästa med att studera i Milano är att man befinner sig mitt i en stad med lång historia men som även ständigt är i utveckling, framförallt inom dom kreativa områdena. Detta gällande bland annat grafiska typsnitt, bildesign, mode och möbler. Sen är det ju fantastiskt att bo i en stad som erbjuder mycket. Det organiseras många event, som bland annat den årliga Salone del mobile (möbel och designmässan) och Fuorisalone (öppna showrooms och event runt om i staden).

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Jag blev erbjuden en praktik som User Interface designer (UI designer) hos Accenture i Milano. Accenture är ett stort konsulting företag som finns runt om i världen.

Vad arbetar du med idag?

Idag jobbar jag heltid som grafisk designer hos Istituto Lorenzo de’ Medici i Florens. Jag trivs riktigt bra och jobbar främst med att utforma institutets material, för tryck men även digitalt.

Vad är det bästa med att arbeta som designer?

Det bästa med att jobba som designer är att ha möjligheten och verktygen till att formge produkter som inte redan finns. Det fantastiska med design är ju också att det alltid utvecklas (när det kommer till tendenser, nya program, teknik..) och det gör att man själv också ständigt är i utveckling, under studieåren men även i jobbsituationer. Det finns ingen gräns för hur mycket man kan lära sig. Dessutom, ifall man börjar inom ett designområde så kan man ganska smidigt röra sig vidare till ett annat, eftersom dom är sammanflätade och bygger på samma grundtänk.


Är du också intresserad av att studera design i Milano? Läs mer om IED här.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig