Emelié Wirbing studerar idag ett treårigt program inom Social Science och kriminologi i den omtyckta staden Wollongong i Australien. Hon stormtrivs och tycker att du också ska ta chansen att åka iväg!

Hej Emelie! Varför valde du att studera på University of Wollongong?
Hej! Jag hade rest näst intill hela östkusten av Australien sedan tidigare och var besluten på att börja någonstans i New South Wales. Tidigare år hade jag spenderat i Sydney och verkligen älskat staden men i slutet av december 2017 hade jag bott en månad i Wollongong och älskat friheten där snäppet mer. Det kan nästan vara så löjligt att solnedgången var bättre i Wollongong än i Sydney till att jag älskade den ”lite” renare luften i Wollongong.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser en ‘Bachelor of Social Science with a major in Criminology’ som är 3 år. Denna termin läser jag Human Development in Social Context, Human Geography: Living in a Material World, Introducing Crime and Justice och Research Methods and Statistics. Min favorit denna termin är Human Development in Social Context som handlar om hur du utvecklas som människa från att du utvecklas i mammas mage till att du kvalificeras som vuxen.

Hur skulle du beskriva skolan?
Enorm, är definitivt det första ord jag hade sagt. Annars skulle jag säga att skolan är otroligt fin och med mycket öppna platser samt bra ställen att plugga på. Nästintill alla lärare jag har denna termin är bra och hjälper en med allt möjligt, speciellt om man frågar om hjälp.

Hur är Wollongong som stad att bo i?
Fantastisk! Efter någon månad i Wollongong så har man sina favoriter och troligtvis kommit in i en rytm. Det är lite utav en småstad jämfört med Sydney och andra storstäder i Australien. Om man gillar natur och att vara ute så finns det mycket att göra i Wollongong. Jag kommer från Stockholm och har bott mer än 20 år bland alla höghus och trånga tunnelbanor, så jag skulle definitivt säga att jag föredrar Wollongong och lugnet. Men oroa er inte! Det finns fortfarande massvis med grymma barer som serverar goda pints med öl och sura drinkar.

Vart bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bor mitt första år på ett av Universitetets boenden som heter Marketview. Det brukade vara ett gammalt motell för några år sedan vilket man tydligt kan se utifrån rummens struktur/inredning. Jag hittade boendet genom Universitets hemsida och la in en ansökan för 3 olika alternativ. Marketview ligger i smeten av Wollongong centrum vilket betyder att jag har 100 meter till Crown St som är ”the main street” i Wollongong. Där du kan finna allt från shopping, mat, barer och annat dylikt. UOW, University of Wollongong, har 6–7 olika exempel på Universitets boenden som du kan välja mellan utifrån dina önskemål. På Marketview så bor det till störst del australiensare och en stor mångfald av människor från andra länder, bl.a. folk från Skandinavien.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Jag har mitt eget rum med badrum men delar kök med en av korridorerna på min våning. I rummet har du en Queensize säng med skrivbord, liten garderob och minikylskåp. Utanför rummet och i byggnaden av Marketview har du tillgång till allt från allmänna utrymmen där du kan spela biljard och pingis, till pluggrum m.m.

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Jag har aldrig pluggat på Universitet i Sverige utan flyttade till Australien strax efter studenten 2015 och har bott här sen d. Om man kan jämföra med vad jag gjorde i gymnasiet så är det helt annorlunda. Jämför man med vad jag lärt mig i skolan jämfört med vad australiensare har, så är det otroligt olikt. Men jag ser det inte som något hinder från att lära mig nu och ha samma tillgång till hjälp som de har, om inte mer. UOW ger dig tillgång till studiehjälp till vilken mån du vill och har massvis med olika alternativ av hjälpforum för språk, mående och studierna.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Det är olika från dag till dag. Vissa dagar har jag fler lektioner eller föreläsningar och andra dagar har jag mindre. Mina måndagar består till exempel utav en föreläsning klockan 12.30pm i Research Methods and Statistics medan mina onsdagar består utav 3 lektioner från 8am till 3pm. Tiden jag har emellan lektioner och föreläsningar försöker jag att spendera i biblioteket för att studera. Utöver detta så spenderar jag mycket tid på gymmet och med vänner.

Vad gör du på fritiden?
Jag tränar väldigt mycket på min fritid, till störst del med vänner. Om jag inte tränar så sitter jag antingen på en mysig pub med en stor pint eller är någonstans i naturen. Försöker göra en vana med att gå ner till stranden varje dag innan solen går ner. Stranden ligger förövrigt 5 minuter gåendes från Marketview.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Studerar man i Australien så tycker jag att man ska spendera all ”längre” ledighet till att lämna staden man studerar i och åka någon annanstans. Hyr en bil, boka ett flyg eller något dylikt till en stad som du aldrig besökt förut. Mina favoriter i Australien är Sydney, Melbourne, Byron Bay och Surfers Paradise. I Sydney skulle jag rekommendera att besöka stränderna Coogee, Bondi och Manly samt att äta mat och dricka en kall öl i Newtown och Surry Hills. Utöver det så – Google is your friend. Ta reda på vad du finner intressant och jag lovar att det finns närmare än vad du tror.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse hittills?
Till min födelsedag åkte jag till Byron Bay med några av vännerna jag träffat här. Vi tog flyget från Sydney upp på en torsdag till Gold Coast och kom tillbaka till Wollongong på måndagen igen.

Vad har varit den största överraskningen under din vistelse?
Att jag fann så många fantastiska människor på Marketview. Trodde inte att gemenskapen där skulle vara så pass bra som den är.

Är det något som inte var som du hade tänkt dig?
Jag trodde inte att jag skulle behöva plugga så pass mycket som jag gör. Eftersom jag inte gått i skolan på 4 år så är det alltid lite jobbigt att ta sig tillbaka till vanan att komma hem och plugga efter en lång dag.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag hade tidigare använt mig utav en annan agentur för en ansökan till Macquarie University men fick inte alls den bra hjälp som jag önskat. Tog kontakt med Jennifer för att se hur deras upplägg var och ifall hon möjligen kunde ge mig bättre hjälp. Utan tvekan, var detta mitt bästa beslut. Vilka legender de är som jobbar här! Har fått otrolig hjälp från både Jennifer och Steven. De gav mig ärliga svar om mina möjligheter och var alltid tillgängliga vid behov.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Gör det! Sluta tveka! Gör det bara. Det är en sån fantastisk investering i dig själv och din framtid. Många har ifrågasatt mig för mitt val att studera 3 år i ett land där jag behöver betala för min utbildning, istället för att göra det i mitt hemland där jag får det kostnadsfritt. Mitt svar till dem och mitt svar till er är: Detta är en investering i min framtid och är vad jag vill göra med mitt liv.
Nu kommer jag vara en cheesy bastard – Våga göra saker som är utanför din comfort zone! Samt gör ditt bästa beslut (troligtvis någonsin) och plugga utomlands.

Vad har du för planer efter dina studier?
Just nu försöker jag bara att fokusera på nutiden men det finns definitivt en del av mig som hoppas att min utbildning här i Wollongong kommer att hjälpa mig till en längre framtid i Australien.

Är du också intresserad av att studera på University of Wollongong? Kontakta oss eller läs mer här!

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager