Vy över slottet i Budapest

Studera i Budapest

Studera utomlands i Budapest

Budapest är den mest befolkade staden i Ungern och den tionde största staden i Europeiska unionen. Hit åker man för att unna sig livets goda! Staden erbjuder vacker arkitektur i många stilar. Vyn över staden är häpnadsväckande, utöver dess vackra arkitektur är en anledning till detta att byggnaderna inom staden är relativt låga med syftet att bevara den historiska stadsbilden. Budapest är en stad som är värd att utforska, de fantastiska sevärdheterna, gröna parkerna, mysiga krypin, fantastiska restaurangerna och det underbara nattlivet är något utan dess like. Staden är känt för sin spa- och badkultur och är ett mecka för varma källor, och i och med att levnadskostnaderna är relativt låga i Ungern så kan man enkelt ha råd att unna sig en spadag med jämna mellanrum.

Floden Danaus rinner rakt igenom Budapest centrum och delar staden i två delar – Buda och Pest. Även fast Buda och Pest är förenade som Budapest idag hänvisas de fortfarande till separata. Buda upptar den västra sidan av staden och Pest upptar den östra. Buda klassas som den mer ”eleganta” sidan av staden och är känt för att vara lite lugnare, en plats att vara på om man vill ha en lite mer avkopplad sightseeingupplevelse. Det är en kulturellt rik och vacker del av staden, med några av de mest unika arkitekturerna i huvudstaden. Pest är sidan av stan där ”allt” händer, den mer livliga sidan av staden. Det är här du hittar massor av barer, restauranger och shoppingbutiker.

Nattlivet i Budapest

Nattlivet i Budapest är fullt av karaktär. Här hittar du romkocsma (ruin-pubar), klubbar och charmiga lokala barer. Ruin-barerna kommer från getton och nedgångna byggnader och har gjorts om till livliga pubar och restauranger. I en romkocsma kan du befinna dig i epicentrum av fester, vilda nattliv och festivaler. Mat och dryck är bra och billigt här, men charmen av romkocsmas är det som gör så att många kommer tillbaka kväll efter kväll. 

Söndagsmarknad

Du som gillar marknader får inte missa Szmpla söndagsmarknad. Marknaden är belägen nära restauranger, pubar och caféer, i princip mitt i smeten. Här kan du köpa närodlat från lokala bönder och hemmagjorda produkter från Ungern som till exempel kryddor, honung, ost, grönsaker och frukt. Nära Szampla marknaden hittar du även Nagy Vasarcsarnok, den Stora Saluhallen som har varit i bruk sedan 1800-talet, som definitivt är värd ett besök.