Innan avresa till
Spanien

Nu är det snart dags för avfärd…

Vi vet att det är mycket tankar och funderingar som rör sig i huvudet innan man väl är på plats i Spanien. Det känns spännande, kul, läskigt och utmanande på en och samma gång. Som en hjälp på vägen har du därför här en guide med tips och idéer. Vi hoppas att denna ska inspirera dig och samtidigt reda ut en del frågetecken!

CSN

  • Lämna studieförsäkran. Du måste bekräfta till CSN att du kommer börja studera genom att lämna in en studieförsäkran. Första terminen görs detta digitalt via Mina sidor på CSN:s hemsida, du kommer få ett email från CSN när det är dags. Studieförsäkran görs tidigast 4 veckor innan kursstart. Läs mer här.
  • Utbetalning. Om du studerar utomlands kan du få din första utbetalning innan skolan har börjat, som tidigast tre veckor före kursstart. Men först måste du ha lämnat din studieförsäkran!
  • Inbetalning till skolan. Generellt betalar du terminsvis direkt till skolan efter att du har fått CSN. En av skolorna många ska till har månadsvis betalning (Universidad Europea) och en annan (Universitat Autonóma de Barcelona) betalas direkt vid antagning. Frågor kring detta hänvisas till Isabella eller Sabina.

Introduktionsvecka

Introduktionsveckan kan se olika ut på olika skolor. Håll utkik i din mail för mer information direkt från skolan efter att du blivit antagen och terminsstart närmar sig. Det är bra att vara på plats minst en vecka innan kursstart för att hinna landa ordentligt.

 

Praktiska tips

Poäng och betyg

I Spanien räknas kurspoängen man läser på universitetsnivå i ECTS-poäng, vilket är ett centraliserat poängsystem i hela Europa. Poängen kan konverteras till högskolepoäng när du gör en svensk utbildning i Sverige sen – om kurserna stämmer in med den svenska kursplanen. Till skillnad från i Sverige så läser man utomlands alla terminens kurser parallellt med varandra och man har ofta flera olika uppgifter i varje kurs som är värd en viss procent av sitt slutbetyg. Vad man har för typ av uppgifter varierar beroende på vad man studerar, men det kan till exempel vara uppsatser, presentationer och tentor.

Mobiltelefon

De flesta svenska mobiloperatörer tillåter nu surf och samtal till samma pris utomlands som inom Sverige. Kolla med din operatör vad som gäller men troligtvis behöver du inte byta ditt svenska simkort när du bor i Spanien.

Kurslitteratur

Man får reda på vilket kurslitteratur som behövs när man registrerar sig till sina kurser eller vid kursstart. Många universitet har en egen bokhandel där man kan köpa dem böcker man behöver. Det är dock rätt dyrt att köpa böcker helt nya så ett tips är att se om du kan köpa böckerna i andra hand från andra studenter, låna från skolans biblioteket, eller ladda ned det som en e-bok. Mycket finns nedladdningsbart kostnadsfritt om man inte har något emot att läsa på datorn. Det är inte heller alltid obligatoriskt att köpa kurslitteratur.

Försäkring

När man studerar i Spanien så är man automatiskt täckt av Spaniens statliga sjukvård tack vare EU-bestämmelser. Du behöver ansöka om ett EHIC-kort som intygar att du är under den försäkringen, läs mer här.

Utöver den statliga försäkringen så kan det vara bra att även ha en mer heltäckande försäkring som gäller för mer än sjukvård. Vi rekommenderar Goudas försäkring Studera Utomlands. Kontakta oss så hjälper vi dig att teckna den.

Packning

Att ta med sig mycket packning eller frakta saker kan vara dyrt, och det mesta man behöver kan man enkelt ordna på plats. Det räcker bra med att bara ta med sig det mest nödvändiga som kläder och personliga föremål som man inte kan köpa i Spanien. Boende kan man i många fall hyra möblerat, eller köpa begagnade möbler om det skulle behövas. Sängkläder, handdukar, hygienartiklar och likande saker som är bra att ha kan man hitta till bra priser i större varuhus.

Vid ankomst

Se till så att du har klart för dig hur du ska ta dig till ditt boende första dagen/kvällen. Tar du buss? Tåg? Taxi? I vissa fall går det att ordna upphämtning med någon från skolan, annars så går det ofta smidigt att ta en taxi eller tåg från flygplatsen. Din mobildata till surf fungerar likadant i Spanien som det gör i Sverige, så Google Maps och andra navigeringsappar kan du använda direkt när du sätter på användning av mobildata efter landning.

Första veckan brukar det vara ”orienteringsvecka” då skolan arrangerar möten och välkomstträffar för att få de internationella studenterna att känna sig välkomna. Vi rekommenderar dig att engagera dig i så mycket som möjligt speciellt i början, så du snabbt börjar trivas i din nya hemstad.

 

Stort lycka till med studierna i Spanien önskar vi på Blueberry College & Universitet!