Innan avresa till
USA

Nu är det snart dags för avfärd…

Vi vet att det är mycket tankar och funderingar som rör sig i huvudet innan man väl är på plats i USA. Det känns spännande, kul och utmanande på en och samma gång. Som en hjälp på vägen har du därför här en guide med tips och idéer. Vi hoppas att denna ska inspirera dig och samtidigt reda ut en del frågetecken!

Praktiska tips

Körkort

Om du planerar att köra bil i USA bör du beställa ett internationellt körkort innan du åker, detta är kopplat till ditt svenska körkort som också måste vara giltigt under hela vistelsen. Läs mer om internationellt körkort och beställ det här.

Bankkonto

Det brukar vara smidigare att betala exempelvis hyra om man har ett amerikanskt bankkonto och på de flesta banker är det gratis att öppna ett konto om man är internationell student. Exempel på banker du kan vända dig till är Chase och Bank of America, detta gör du först när du är på plats i USA. Observera att pengar från CSN endast kan betalas ut till svenska bankkonton så du behöver själv flytta över pengarna varje månad om du vill ha dem på ditt amerikanska kort.

Pass

Om du skulle tappa bort ditt pass när du är i USA, så kan du vända dig till den svenska ambassaden i Washington D.C. Kontaktuppgifter hittar du här.

Mobiltelefon

Det finns flera olika mobiloperatörer i USA och det kan vara bra att jämföra priser och avtal innan man bestämmer sig. Två av de största operatörerna är AT&T och T-Mobile. Ifall du planerar att använda din svenska mobiltelefon så bör du dubbelkolla att den inte är operatörslåst när du lämnar Sverige, i så fall blir det svårt att få det amerikanska simkortet att fungera.

Kurslitteratur

Du bör vänta med att köpa kurslitteratur tills du är på plats i USA eftersom listan med kurslitteratur kan ändras och uppdateras ända fram till kursstart. De flesta college och universitet har en bokhandel där man kan köpa begagnade böcker till ett lägre pris, du kan även kolla på exempelvis Amazon.

CSN

Dubbelkolla så att du läser så många units/credits som du ansökt om studiemedel för. Om du fått studiemedel beviljat för 15 units/credits men sen bara väljer att läsa 12 riskerar du att bli återbetalningsskyldig när du kommer tillbaka till Sverige.

Du behöver även skicka in en så kallad ”studieförsäkran” till CSN för att de ska göra en utbetalning till dig. Detta gör du genom att logga in på Mina Sidor på CSNs hemsida, trycka på knappen ”Lämna in studieförsäkran” och legitimera dig med BankID. Notera att studieförsäkran kan göras tidigast 4 veckor innan kursstart. Läs mer här.

Det är även viktigt att kurserna du läser har obligatoriska lektioner på campus. CSNs krav är att minst 12 units/credits per termin ska vara kurser som ges på campus. Däremot så kan du läsa kurser utöver dessa 12 units som ges helt online.

Vaccinationer

I vissa delstater är det obligatoriskt för internationella studenter att vara vaccinerade mot en del sjukdomar. Ifall det finns krav på ditt college eller universitet så har du redan fått veta det tillsammans med antagningsbeskedet. Utöver de obligatoriska vaccinen kan det vara bra att se över de rekommenderade resevaccinen som finns för USA. Kontakta din vårdcentral eller en vaccinationsklinik om du är osäker på vad som rekommenderas.

Försäkring

Om du inte redan tecknat en försäkring från Sverige så är det hög tid att göra det nu. Även om du redan har en sjukvårdsförsäkring via ditt amerikanska universitet är det rekommenderat att du har en mer heltäckande försäkring från Sverige också för att få ett fullgott skydd. Försäkringen genom Gouda är specialanpassad för studier utomlands och täcker bland annat sjukvård, hemtransport, ansvarsskydd, rättsskydd, kristerapi och återbetalning av utbildningskostnader om du tvingas avbryta studierna. Läs mer om hur du tecknar den här.

In- och utresa USA

Vid varje in- och utresa måste du kunna visa upp ditt pass, studentvisum, samt I-20. Ditt I-20 är ett bevis på att du är inskriven på ett amerikanskt college eller universitet, detta ska signeras av skolan innan du åker hem till Sverige på exempelvis sommarlov eller om du ska på en semesterresa utanför USA.

Stort lycka till med studierna i USA önskar vi på Blueberry College & Universitet!