Bro i Kanada

Går på/gått ut universitet

Tips för dig som går eller har gått på universitet

Utbudet är mycket stort för dig som studerar på ett svenskt universitet och vill studera 1-2 terminer utomlands som du tillgodoräknar till din svenska examen. Detta kallas för Study Abroad Program. Har du redan en kandidatexamen från ett svenskt universitet kan du både studera fristående kurser som Study Abroad-student och studera en hel Master’s Degree.

Study Abroad på Undergraduate nivå

Som Study Abroad-student kan du oftast välja alla kurser som ligger på Undergraduate-nivå. I USA känner du ofta igen de här kurserna genom att de heter något på 100-400. Även i övriga länder brukar du ofta se ett nummer framför varje kurs som står för det år som studenterna på det utländska universitetet läser just den här kursen. En kurs under år 2 kan till exempel heta ”203 International Marketing”.

Det finns några undantag där du också tillåts att blanda kurser som ligger både på Undergraduate-nivå och Postgraduate-nivå. Det är dock viktigt att du alltid går igenom vilka förkunskaper (prerequisites) kursen har och att du bedömer att du lever upp till de förkunskaperna.

Study Abroad på Postgraduate nivå

Du kan även läsa kurser på enbart Postgraduate-nivå om du studerar en masterutbildning hemma. Läser du redan på Masternivå i Sverige kan du i princip alltid välja bland det utländska universitetets alla kurser oavsett nivå, förutsatt att du har rätt förkunskaper.

Tillgodoräkning av kurserna

På en del universitet garanteras du de kurser som du vill läsa. På andra universitet väljer du ut ca 6-8 kurser och får först på plats bekräftelse om vilka kurser du kommit in på. De flesta studenter vill tillgodoräkna alla sina kurser under utlandstiden i sin svenska universitetsexamen. Därför är det viktigt att du får dina valda kurser godkända av ditt hemuniversitet i Sverige, till exempel av din Studie- och yrkesvägledare.

Populära Study Abroad skolor

Du kan läsa ett Study Abroad program på de flesta av Blueberrys partneruniversitet världen över. Här hittar du några av de mest populära:

Sol och Beach

Storstad & Prestige

Exotiskt

Kontakta gärna oss på Blueberry så hjälper vi dig vidare utifrån vilket program och inriktning som du läser i Sverige. Vi hjälper dig med hela ansökningsprocessen och all vår hjälp är kostnadsfri.