”Att ha ett system för plugget är alltid bra men extra viktigt känns det under distansstudierna.”

Hej, mitt namn är Lisa och jag är 24 år gammal. Jag driver Youtube-kanalen Lisa Rebecca. På kanalen gör jag videos om studentlivet, kläder, fotografi och DIY. Dessa ämnen syns både i vloggar och mer informativa videos. Jag lägger upp videos på söndagar klockan 10:00. Utanför Youtube-kanalen så pluggar jag Digitala kulturer och Media Kommunikation vid Lunds universitet och driver även mitt eget bolag inom fotografi och film som heter Content by Lisa.

Under hösten 2021 så planerar jag att åka till Paris för utbytesstudier om Covid tillåter. Om ni vill följa med på vardagen i Paris, missa inte att följa min kanal. Innan jag åker planerar jag att slipa på min franska med Blueberry! Nedan har jag listat mina 10 bästa tips för att plugga bättre hemifrån!

Lisa Rebecca Truedsson

 

1. Skapa ett mysigt hemmakontor 

Mitt första tips för bättre hemma studier är att skapa ett hemmakontor i din bostad. Det behöver såklart inte vara ett helt rum, men en plats som du associerar med  plugg – precis som man gjorde med universitetet eller skolan. Försök ha det snygg  och städat i ditt hemmakontor för bästa fokus. Eftersom mitt ”hemmakontor” är i  köket, gillar jag att plocka allt skolrelaterad efter dagens slut.

Lisa Hemmakontor

2. Skaffa ett sängbord 

Nästa tips går lite emot det första men om du tröttnar på att sitta i hemmakontoret,  eller helt enkelt bara vill byta plats under dagen rekommenderar jag att köpa ett sängbord. Jag köpte detta sängbord på Amazon och jag ÄLSKAR det! Vi alla älskar att plugga i sängen ibland och det blir så mycket smidigare med ett bord! Dessutom kan du använda det som matbord om du vill käka lunch i sängen under pausen. Om du dessutom bor väldigt litet, tex i ett korridorsrum kan det vara smidigt med ett  bord i sängen.

Sängbord för hemmastudier

3. Organisera digitalt  

Att ha ordning och reda i mina dokument och mappar hjälper mig så mycket under  distansstudierna. Enligt mig blir man mycket mer motiverad och produktiv av att hitta  det man letar efter och känna att det är snyggt och prydligt även i datorn. Jag delar upp min utbildning i mappar efter varje termin och sedan delkurs. I delkursen delar jag även på föreläsningsanteckningar och examinationer. Detta system rekommenderar jag!

Organanisera dator för hemmastudier

4. Skaffa ett system för föreläsningar och plugg  

Att ha ett system för plugget är alltid bra men extra viktigt känns det under distansstudierna. Jag tycker om omväxlingen av att ta till mig information på olika sätt beroende på om jag lyssnar på en föreläsning och om det är eget plugg. På  föreläsningar gillar jag att anteckna på datorn för att inte missa någon information. När jag sedan pluggar från litteraturen föredrar jag att skriva för hand och då även jag Notability i min Ipad. Men det går lika bra med ett block!

Plugg hemmakontor

5. ”Pomodoro study”  

Nope, det är ingen tomatpasta! Det är ett koncentrationssystem som bygger på att man pluggar aktivt i 25 minuter och tar sedan en kort paus på 5 minuter. Detta kan  du upprepa hur få eller många gånger du vill. Det bygger såklart på en del disciplin då man själv måste bestämma sig för att inte göra något annat medan den röda skärmen är uppe. Väldigt effektivt sätt att plugga om man som jag, tenderar att glida iväg i annat.

Pomodoro

6. Ta pauser och gör något helt annat

Vi alla vet hur mycket skönare det är att ta en paus när man har varit effektiv. Så när du väl tar en paus rekommenderar jag att hitta på något helt annat. Sätt på ett avsnitt av serien, sticka, kolla mobilen, ta en promenad eller något annat som du tycker är roligt. Om du har tid och möjlighet gå ifrån ditt hemmakontor när du ska tex äta  lunch eller ett mellanmål.

Plugg paus

7. Klä dig skönt medan du kan 

Nu under distanstiderna kan det finnas en poäng med att hoppa i ”riktiga” kläder på morgonen för att känna att dagen kickstartas. Men, för min del kan jag tycka det är otroligt skönt ibland att passa på att ha sköna kläder medan vi kan. När distansstudierna är slut, är det också slut på mysbyxor under zoom-mötet, så passa på!

8. Skriv to do lists!

Mitt absolut bästa tips för att få något som helst gjort under distansstudierna måste ändå vara att skriva to do list. Det är ett perfekt sätt att få överblick över sin dag och inte glömma bort något viktigt. Ett tips jag har är att göra en lista för ”privat” och en för ”universitetet”, då kan du även ha lite roliga saker på din lista!

To do list hemmastudier

9. Stretcha eller rör på dig mellan pass 

Nu när vi är hemma varje dag så rör vi på oss väldigt mycket mindre än vanligt. Jag själv tycker det kan vara svårt att motivera sig att träna nu i hemmatider. Men att  stretcha en stund tror jag vi alla kan må bra av! Dessutom kan man göra ”micro movements” dvs röra sig intensivt (Tex. Jump squats) i ca 2 minuter mellan möten eller föreläsningar.

10. Drick vatten och få frisk luft  

Mitt sista tips är – glöm inte att dricka mycket vatten! Jag har ett litet ”vattenmål”  som innebär att jag strävar efter att dricka mängden vatten som rymmer i denna  flaska varje dag. Det blir ett tydligt och enkelt sätt att se till att man dricker tillräckligt.  Sen är det viktigt med frisk luft. Antingen från fönstret eller balkongen eller varje inte en promenad!

Vattenflaska

 

Vill du se mer av Lisa och ta del av fler bra studietips? Kolla in Lisa Rebecca på Youtube!

 

Nora Erenmo