Var du en teaterapa redan som barn eller har du på senare tid kommit på att du vill sadla om till en karriär som skådis? Det är aldrig för sent tycker vi på Blueberry och kanske är det nu eller aldrig som gäller? Läs våra råd nedan för hur du bäst kommer igång!

Var där det händer

Finns det någon stad som andas film mer än Los Angeles? Antagligen inte!
LA erbjuder möjligheter runt varje hörn och om du spelar dina kort rätt kan du komma hit för att stanna. Välkända universitetet UCLA Extension ligger i centrala Los Angeles och här kan du studera ett nio månaders certifikatprogram inom Acting. En av alla fördelar med att läsa det programmet är att du efter avslutad utbildning också kan välja att stanna kvar i drömmarnas stad. När du tagit examen kan du nämligen ansöka om ett sk. OPT-visum, vilket ger dig möjlighet att stanna kvar i Los Angeles under ett helt år efter dina studier för att arbeta (och såklart springa på castings dagarna i ända).

Bli duktig på språket

Filmklappa

För att kunna spela din roll väl och verkligen leva dig in i karaktären behöver du först och främst bemästra språket bra. Genom att studera i ett engelskspråkigt land som USA får du använda dig av dina engelskkunskaper dagligen, vilket är det allra bästa sättet för att lära sig. Alla vet ju att övning ger färdighet och för att bli en riktigt bra skådis behöver du inte endast kunna engelska flytande, utan även hantera olika dialekter. 

SATSA ALLT!

När du bestämt dig för att satsa är det bästa du kan göra att hoppa med huvudet framstupa och hoppas att du landar mjukt. Att investera i framtiden både känslomässigt och ekonomiskt är såklart nervöst men nödvändigt för att nå till toppen. Att söka till ett universitet utomlands behöver inte bli så kostsamt som många kanske tror. Att läsa ett certifikat-program på exempelvis UCLA Extension är mycket prisvärt och genom CSN kan du ta lån och bidrag som täcker största delen av kursavgiften. Dessutom kan du låna till levnadskostnaderna och på så vis kan du få din ekonomi att gå runt utan problem. 

Ge dig själv förutsättningarna

Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle är såklart viktigt men utan fler förutsättningar än så är det svårt att lyckas i skådespelarbranschen. Bland annat är det positivt att omges av personer du kan inspireras av och som är likasinnade. Just det får du på UCLA. Här studerar du i en klass med ca 20 andra Acting-studenter, vilket gör att du får bra klassammanhållning och mycket uppmärksamhet av dina lärare.

Lär dig branschen

Blueberrystudenten Alejandro studerar ett certifikat inom Acting på UCLA och är grymt nöjd över sitt val. Han beskriver det till och med som ”Det bästa valet i mitt liv”.

Hur lär man sig på bästa sätt hur det fungerar i en bransch som man inte tidigare varit del av? Kanske allra bäst genom att omge sig av andra som kan den och som kan överföra sin kunskap. På UCLA:s Actingprogram hålls alla lektioner av yrkesverksamma lärare och de har alltså själva upplevt hur det är att gå på castings och stå på scenen. Det är därmed inte omöjligt att du stöter på en föreläsare på UCLA som du tidigare sett på din favoritshow på TV samtidigt som du tänkt tanken ”Vilket otroligt kul jobb att arbeta som skådis”. UCLA har också ofta gästföreläsare, vilket gör att du kan få vägledning av framgångsrika personer med olika skådespelarbakgrund. Blueberrystudenten Alejandro uttrycker följande ”Lärarna är oerhört engagerade proffs med en massa erfarenhet. De är förstahandskällor till hur industrin fungerar och undervisar utifrån vad som behövs och krävs för att lyckas.” Vill du veta mer om Alejandros tid på UCLA. Läs mer här!

Träna, träna och träna 

Grupp personer skrattar

För att bli skådespelare behöver du en utbildning som ger dig kunskap i praktiken och inte bara i teorin. Actingcertifikatet på UCLA inkluderar Workshops och kurser inom ämnen som Acting Techniques, Acting for the Camera, Improvisation Techniques for the Actor, The working Actor etc.

Bygg ditt nätverk

Kanske har du tidigare fått höra att ett brett och bra socialt nätverk är A och O för att lyckas i karriären? Det stämmer kanske framförallt för dig som vill satsa på att bli skådis. Tänk på att alla personer du lär känna är värdefulla kontakter som potentiellt kan vara nyckeln till ditt nästa jobb.

Ge inte upp

Filmteam

Konkurrensen bland skådespelare är hög och det är inte alltid lätt att få arbete i branschen. Att komma in på sin drömutbildning kan också vara tufft. Med tanke på exempelvis Alicia Vikanders framgångssaga är det svårt att tänka sig att hon sökte till teaterhögskola fem gånger utan att bli antagen. Positivt om du söker till UCLA Ext. är att du kan bli antagen utan tidigare skådespelarkunskaper. Däremot behöver du vara målmedveten och engagerad för att lyckas. Actingcertifikatet på UCLA handlar om ”Creativity and self-reliance and it is all about doing it yourself”. Med detta sagt är det genom träning, att lära känna oss själva och genom att våga som vi växer, så se din skådespelarbana som en krokig och spännande resa så blir det roligare att kämpa sig till toppen!

Vill du veta mer om Actingcertifikatet på UCLA eller skicka in en ansökan? Vi hjälper dig kostnadsfritt med hela processen!

Johanna Aspeteg

Marketing Manager