Hur fungerar det om man vill plugga till läkare utomlands?

Många drömmer om att bli läkare men konkurrensen att komma in på läkarlinjen i Sverige är hög. Trots höga betyg är det många som inte kommer in. Att plugga till läkare utomlands är därför en fantastisk möjlighet att nå sin dröm. Vi på Blueberry får ofta frågan om hur det fungerar om man vill plugga en läkarutbildning utomlands, därför har vi samlat all information du behöver här!

Varför ska man plugga en läkarutbildning utomlands?

Att söka en medicinutbildning utomlands är vanligt bland svenskar eftersom konkurrensen är hög för att komma in på läkarutbildningen i Sverige. Enligt CSN pluggade 2400 personer medicin utomlands under 2023/2024, av dessa läser majoriteten en läkarutbildning. Om du väljer att plugga till läkare inom EU får du även behörighet att jobba som läkare inom hela EU efter avslutad utbildning, vilket innebär att du kan jobba som läkare i Sverige när du är klar med din utbildning utomlands.

Att studera utomlands ger även andra fördelar. Det kan ge dig en bredare syn på medicin och sjukvård då du kommer i kontakt med olika sjukvårdssystem och får fler kulturella perspektiv. Läkarprogrammen utomlands ges på engelska vilket ger dig en fördel om du vill jobba internationellt efter avslutad utbildning. Du skapar dig även ett globalt kontaktnät vilket kan vara värdefullt i karriären.

Vad krävs för att komma in på en läkarutbildning utomlands?

Antagningen till läkarprogram utomlands kan se annorlunda ut mot Sverige där man söker på sina betyg. Exakta antagningskrav kan skilja sig beroende på vilken skola du vill plugga på, men generellt krävs att du har en godkänd högskoleförberedande gymnasieexamen med minst C i kemi och biologi 1 och 2. Observera att du inte får ha underkänt i något ämne. En skillnad mot att ansöka till läkarprogrammet i Sverige är att utomlands kan du skriva ett antagningsprov för att bli antagen till läkarprogrammet istället. Antagningsprovet skrivs oftast i kemi och biologi och är ett bra alternativ för dig som inte kommer in på dina betyg. För att öka dina chanser att klara antagningsprovet kan du läsa Blueberrys PreMed-kurs i kemi och biologi.

Vad kostar det att plugga till läkare utomlands?

Utomlands betalar man en terminsavgift till skolan för sina studier, hur mycket terminsavgiften är på skiljer sig mellan skolorna. Att plugga till läkare utomlands kostar från 10900 euro (ca 126 400 SEK) per läsår. Du betalar också ofta en registreringsavgift och ansökningsavgift, du hittar mer information om vad den kostnaden är på respektive skolas sida under ”datum & priser”.

Hur finansierar man sina läkarstudier studier utomlands?

Precis som i Sverige har du möjlighet att söka studielån från CSN för dina studier. När du studerar utomlands kan du även söka lån till kursavgift, flyg och försäkringar. Du får maximalt låna 450 000 kronor till kursavgift och hur mycket du får låna per termin beror på hur många veckor terminen är. För läkarutbildningar utomlands får du generellt låna ca 64 000 kr per termin.

För levnadskostnader får du lån och bidrag på cirka 16 000kr i månaden, och det har du rätt till i 240 veckor, vilket motsvarar 6 läsår. Fördelen med att studera i de baltiska länderna är att levnadskostnaderna är betydlig billigare. I Slovakien kan du exempelvis hitta boende från 1000kr i månaden.

När du pluggar inom EU får du även jobba extra under din studietid samt under lov, vilket gör att du kan tjäna extra pengar under tiden du jobbar. Du kan även söka olika stipendium för att få pengar till dina studier utomlands, du hittar tips på olika stipendium på vår sida: Stipendium för utlandsstudier.

Vilka skolor utomlands jobbar Blueberry med där man kan plugga till läkare?

Följande skolor i Blueberrys utbud har läkarutbildning:

Vad händer när man är klar med sin läkarutbildning utomlands?

Efter avslutad utbildning kan du söka svensk yrkeslegitimation via Socialstyrelsen för att kunna arbeta i Sverige. När du har fått din legitimation är första steget att göra en obligatorisk bastjänstgöring, som kallas BT. Den måste slutföras oavsett om du pluggat i Sverige eller utomlands för att du sedan ska få påbörja din specialiseringstjänstgöring (ST).

Vill du veta mer om hur du kan plugga till läkare utomlands? Kontakta oss idag för kostnadsfri rådgivning och vägledning genom hela processen!

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator