”Jag tycker att det var viktigt att jag faktiskt pluggade utomlands!”

University of Wollongong är hem till närmare 30 000 studenter, varav 5000 är internationella. Nuvarande Blueberrystudenten Sofia studerar internationella relationer på UoW, vilket var en dröm hon haft sedan många år tillbaka. Och hur lär man sig mest om internationella relationer om man inte åker ut och skaffar nya internationella vänner? Här kan du läsa mer om Sofias upplevelser sedan hon påbörjade sina studier på UOW i juli.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har vetat att jag ville studera utomlands efter gymnasiet sedan jag gick i årskurs 7. Det har alltid varit en stor dröm för mig att komma bort från Sverige i några år. Därför har jag valt att göra hela min kandidatutbildning här i Australien, på University of Wollongong. Min major är internationella relationer, därför tycker jag att det var viktigt att jag faktiskt pluggade utomlands, för att få den bästa utbildningen samt upplevelsen som möjligt.

Studera utomlands på University of Wollongong, som Blueberrystudenten Sofia, lär känna nya vänner och ungås på stranden, ansök via blueberry.nu

Har du någon favorit bland kurserna du läser?

Jag älskar min kurs i Crime and Justice! Där får vi lära oss om olika typer av brott, hur median representerar dem och hur man kan förhindra brott med olika typer av tekniker. Men jag måste även säga att alla kurser som jag läser denna termin är väldigt roliga! Jag läser även en kurs som hjälper en ”komma igång” med universitetsstudier. Där hjälper dem dig med att skriva korrekta akademiska texter och hur man ska källhänvisa på rätt sätt.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck var hur stort allting var, och otroligt fint. Palmer överallt, hängmattor lite här och där (så man kan vila mellan föreläsningarna), samt mycket människor! Skolans byggnadsnummer ligger dock inte i ordning med varandra, så det var lite förvirrande i början.

Är det stor skillnad på att studera på universitet utomlands jämfört med Sverige?

Jag tog studenten nu 2019, så jag har inte pluggat på högskola i Sverige. Men av vad jag hört så är det inte för olika, men jag pluggar alla fyra ämnen samtidigt hela terminen och min syster pluggar två ämnen halva terminen och sen två andra delen av terminen.

studera utomlands i australien, wollongong, university of wollongong, blueberrystudent sofia, ansök via blueberry.nu, utsikt över viken

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag har lektioner måndag, tisdag, torsdag och varannan fredag. På UOW så har man en föreläsning i ett ämne, men även en så kallad ”Tutorial”. Det är som en vanlig lektion med cirka 20 elever där man pratar mer med varandra för att förstå det som läraren sa under föreläsningen. Men jag går i skolan cirka 3 timmar om dagen (när jag har lektion) och sen när jag kommer hem så pluggar jag kanske i 2-3 timmar till.

Vad tycker du om Wollongong?

Wollongong är en härlig kuststad att bo i och med härliga människor från hela världen! Det finns alltid något att göra och det går en gratis buss genom hela staden! Det är även ett stort plus att staden ligger så nära Sydney.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på Weerona College. Jag bor i ett delat rum, men helt själv! Det är väldigt skönt, haha. Det bor inte några andra svenskar här men vi har cirka 10 olika nationaliteter här. Men självklart bor det mest Australiensare här på Weerona. Jag är väldigt glad att jag bor här min första termin, för alla är så himla välkomnande! Jag kände mig hemma efter första dagen! Så jag rekommenderar att bo på campus första terminen, det hjälper dig enormt med att skaffa vänner.

studera utomlands i australien, wollongong, university of wollongong, blueberrystudent sofia, ansök via blueberry.nu, utsikt över stranden, strandpromenad

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden pluggar jag, åker till stan med vänner eller hänger här på Weerona. Vi brukar även åka ned till stranden och ta en promenad längs vattnet.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag vände mig till Blueberry för att dem verkade så otroligt hjälpsamma, och jag hade rätt! Dem gjorde allt så enkel och svarade snabbt på varenda liten fråga jag hade! Jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av dem om du vill plugga utomlands.

studera utomlands i australien, wollongong, university of wollongong, blueberrystudent sofia, ansök via blueberry.nu, utsikt över staden

Har du några andra tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Det var inte allt för länge sedan jag själv satt hemma och läste dessa blogginlägg och många skriver ”bara åk!”. Vilket är sant! Men jag säger även att du ska tänka på detta ordentligt innan du åker. Det kommer vara det bästa beslutet du gjort, men tveka inte med att fråga Blueberry om något känns oklart. Välj den skola som känns rätt, och ta reda på vad du vill plugga. Men ja, som alla säger, bara åk! Gör det!

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina studier vill jag jobba inom FN, och fortsätta bo utomlands. Men lite närmare Sverige, så jag har siktet på Europa.

Vill du också ha möjligheten att uppleva livet i Wollongong? Kontakta Blueberry för mer information eller ansök till University of Wollongong nu!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator