Kom igång med din ansökan till University of Melbourne
Kul att du vill söka till University of Melbourne! Vi kommer hjälpa dig genom hela ansökningsprocessen och första steget blir att du skickar in nedanstående dokument till isabella.hansson@blueberry.nu.
Kopia av pass
Ta en bild på ditt pass (sidan med din bild och all personlig information). Observera att passet måste vara giltigt.
Gymnasiebetyg
Skolan behöver dina betyg på både svenska och engelska. Observera att det måste vara officiella kopior från ditt gymnasium. Kolla först om ditt gymnasium kan ordna en översättning, annars har vi en översättare som kan göra det för 500 kr. Vill du att vi översätter dina betyg skickar du endast kopian på svenska samt betalar via Swish eller banköverföring:
Bankgiro
5458-0428
Swish
1230898544
Universitetsbetyg
Om du studerat på universitet vill vi gärna att du skickar in dessa på svenska och engelska på skolans officiella papper. Kontakta ditt universitet och efterfråga betygen på engelska om du inte har dem.
CV
Endast för studenter som tagit ett eller flera sabbatsår av jobb efter gymnasiet/universitetet, alltså utan studier.
Bifoga ditt CV på engelska. CV:t ska innehålla dina tidigare arbetslivserfarenheter, tidigare utbildning samt andra meriter som du anser passande för ansökan.
CSN intyg om studiefinansiering
Vänligen fyll i CSNs blankett ’ansökan om intyg om studiefinansiering’ och mejla till CSN. Du hittar blanketten här. När du får tillbaka intyget på svenska och engelska, mailar du den engelska kopian till mig och behåller originalen själv.
Genuine Student requirement
När du ansöker om ett studentvisum till Australien längre fram, kommer du att behöva förklara din avsikt med att studera i Australien. I visumansökan kommer du bli ombedd att svara på några frågor för att bli bedömd huruvida dina avsikter att studera i Australien är genuina. Det här kallas Genuine Student requirement.
För att förbereda dig på bästa sätt inför visumansökan, ber vi dig skicka in en text till oss där du svarar på frågorna. Frågorna som kommer ställas hittar du nedan:
- Give details of the applicant’s current circumstances. This includes ties to family, community, employment and economic circumstances.
- Explain why the applicant wishes to study this course in Australia with this particular education provider. This must also explain their understanding of the requirements of the intended course and studying and living in Australia.
- Explain how completing the course will be of benefit to the applicant.
- Give details of any other relevant information the applicant would like to include.
Svaren får max vara 150 ord per fråga.
Var så specifik som möjligt och ge konkreta exempel på vad du planerar att göra med din utbildning från Australien när du är färdig med studierna. Kanske finns inte utbildningen som du vill gå i Sverige? Ökar det möjligheterna att få jobb inom just den industri du vill jobba inom? Det kan också vara bra att styrka att man har något att komma tillbaka till – en utbildning, bostad som man äger, jobb eller liknande. Föreställ dig att du skriver den här texten till en visumhandläggare och ska övertyga denne att du planerar att studera i Australien med avsikt att sedan åka tillbaka hem till Sverige. Om de får en anledning att tro att du har avsikt att stanna kvar i Australien efter studierna så finns det risk för att de nekar visumet.
Här kan du läsa mer om Genuine Student requirement.
Försäkring – OSHC
I nästa steg, efter att du har blivit antagen till skolan så kommer du behöva teckna en försäkring som kallas OSHC. För att få studentvisum i Australien är det krav på att ha en OSHC försäkring – Overseas Student Health Cover. Den är knuten till ditt studentvisum och den behöver tecknas innan du kan ansöka om ditt studentvisum. Du kan välja att antingen teckna försäkringen via skolan, alternativt teckna försäkringen själv.
Om du väljer att teckna den via skolan så behöver du betala kostnaden för försäkring direkt till skolan i samband med att du accepterar din plats.
Du kan även teckna försäkringen på egen hand, vilket ofta brukar bli billigare. Klicka här för att söka ut och jämföra olika typer av OSHC försäkringar. När du har tecknat en försäkring ber vid dig att skicka in kvitto på din betalning och referensnummer på försäkringspremien till mig så jag kan meddela skolan.
OBS! Planerar du att resa i Australien innan eller efter dina studier är det viktigt att du räknar in dem datumen så att det blir korrekt start- och slutdatum för din OSHC, eftersom denna försäkring måste vara giltig under hela din vistelse i landet.
Övrig information
Är det något annat som vi borde veta? Exempel på saker som du bör informera oss om:
– Funktionsnedsättning som kan påverka dina studier.
– Koppling till landet du ska studera i till exempel familj som bor där eller om du har visum uppehållstillstånd eller medborgarskap.
– Anmärkningar i belastningsregistret.
– Om du någon gång har blivit nekat eller fått ett visum indraget.
Inget av ovanstående behöver påverka din ansökan utan vi på Blueberry och skolorna vi jobbar med är måna om att vara inkluderande och erbjuda stöd. Det är dock viktigt för oss att ta del av denna information för att vi ska kunna hjälpa dig och hantera din ansökan på rätt sätt.
Vad händer sen?
När vi fått in alla dokument kommer vi skicka in din ansökan till University of Melbourne. Vi kommer även hjälpa dig ansöka om lån och bidrag från CSN samt studentvisum till Australien längre fram i processen. Det är viktigt att du läser igenom alla mail som kommer både från oss och skolan så att du inte missar viktig information.
Här nedan har vi länkat till viktig information om hur studier i Australien fungerar, CSN och försäkring. Du är alltid välkommen att höra av dig till mig på isabella.hansson@blueberry.nu eller 08-408 884 86 om du har frågor eller funderingar!