Ja, många som studerar i England väljer att stanna kvar och arbeta efter sina studier. Hur detta ändras i och med det kommande Brexit har vi inte sätt ännu och vill därför påpeka att detta kan komma att ändras under året. Vi reserverar oss för eventuella förändringar inom just att stanna i England efter studier.
Ja, som svensk student kan du i dagsläget jobba samtidigt som du studerar i England.
Som student i USA kan du få ett så kallat ”OPT-visum”. OBS! Du kan endast ansöka om detta visum om du studerat i mer än 9 månader på ett och samma program. Det går alltså inte om du har studerat två fristående terminer som Study Abroad-student.
OPT står för Optional Practical Training och kallas ibland också för “work authorization”. Det är ett arbetstillstånd i USA som låter dig jobba eller praktisera i USA i upp till 1 år som en förlängning av ditt studentvisum. Observera att arbetsplatsen måste vara relevant för det du har studerat i USA. Du kan ansöka om OPT upp till 60 dagar efter avslutade studier.
För att få ett mer långsiktigt arbetstillstånd i USA krävs det att ett företag sponsrar ditt arbetsvisum och detta är relativt ovanligt. Mer information om skolsystemet och visum i USA hittar du här.
I USA får du generellt sett inte arbeta när du är där som student. Det finns dock undantag och det går att arbeta på skolans campusområde eller på praktikplatser (internships). Läs mer om USA och visum här.
När du inte längre studerar i Australien måste du ansöka om ett arbetsvisum (du behöver resa ut ur Australien för att ansöka) för att kunna jobba i landet. Däremot kan du alltid stanna en period i Australien för att exempelvis resa runt efter avslutade studier. Exakt hur lång tid det rör sig om kommer framgå på ditt visumunderlag när du blir antagen till ett college eller universitet.
Mer information om jobb och visum i Australien hittar du här. Du kan också läsa mer om visum till Australien på Department of Immigration and Border Protection.
Ja, när du studerar i Australien har du rätt att jobba halvtid under din studietid, det vill säga 20 timmar i veckan. Mer information om skolsystemet och visum i Australien hittar du här.
Du behöver inte studentvisum när du studerar inom Europa. Du behöver däremot studentvisum för länderna nedan. Klicka på respektive land så hittar du mer information om landet, bland annat om studentvisum.
Ja, vi guidar dig genom visumprocessen i samband med att du har blivit antagen till ett college eller universitet. Det är dock du personligen som måste ansöka om alla visumhandlingar.