90 minuter från Sydney, ligger ett av Australiens bästa universitet!

University of Wollongong är ett innovativt och ledande universitet med bra internationellt rykte och hög nivå på utbildningen. På University of Wollongong studerar 23 000 studenter varav cirka 5 000 är internationella. Vi har tagit tempen och snackat lite mer med en av dessa internationella studenter. Blueberrystudenten Jessica som är klar med sin utbildning i Sverige men ville ha ett sista äventyr som student och bestämde sig för att åka till Australien och studera en termin där.

Hej Jessica! Varför valde du att studera på University of Wollongong?

Hej! Jag valde att studera på University of Wollongong, då jag dels såklart ville till Australien men jag ville till en mindre stad, med nära till natur men även ha möjlighet till stadsliv om jag ville. Eftersom Sydney ligger 1,5 timme ifrån med tåg som går allt för jämnan så kändes Wollongong som det perfekta alternativet för mig!

Studera utomlands på University of Wollongong i Australien, som Blueberry studenten Jessica.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?

Jag läser mestadels Management kurser inom Human Recources men även en kurs i kritisk tänkande och kommunikation (Psykologi). Jag har från Sverige en kandidatexamen i Psykologi och valde att rikta mig in mer mot Management här i Australien för att jag snuddat in på det lite i arbetslivet och tycker det är väldigt intressant.

Studera utomlands i Australien, bo längs Gold Coast och studera i studentstaden Wollongong. Surfa och snorkla på fritiden för den perfekta avslappningen från dina studier.

Hur skulle du beskriva University of Wollongong och Australien?

University of Wollongong skulle jag beskriva som ett väldigt aktivt universitet. De har otroligt hängivna och aktiva personer som arbetar i deras organisation, vilket innebär att de alltid har massvis med aktiviteter för studenter att delta på. Igår hade de exempelvis fixat en natt-matmarknad med Food Trucks och Live-musik. Annars event som Comedy-night, quiz etc, listan kan göras lång!

Australien är likt Sverige på många sätt men också väldigt annorlunda. Inställningen till livet och vad som är viktigt är helt klar annorlunda än mitt liv i Stockholm. Jag skulle säga att det är mer ”chill” här. Det är nog det ord jag använt mest för att beskriva Australien hittills, haha! Men annars är folk mer framåt och vågar ta för sig på ett annat sätt, jag gillar det. Australien som land är fantastiskt! Du kan verkligen hitta alla olika klimat och olika sorts natur, de var mest fascinerande!

Hur är Wollongong som stad att bo i och hur fixade du boende?

Wollongong är en lugn stad som lever för Studenter och Universitetet. Om du vill ha lugnet, nära till natur men samtidigt nära till storstad så är Wollongong perfekt även för dig! Jag väntade med att fixa boende tills att jag kom hit och hade bokat med Airbnb men hittade boende rätt snabbt på Flatmates.com. Jag bor just nu tillsammans med två andra, en är från USA och en från Thailand.

Är det stor skillnad på att studera på universitet i Australien jämfört med Sverige? Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Ja, det skulle jag säga att det är. Förutom språket så var det dels en utmaning i början att parallellt studera fyra ämnen samtidigt. På universitetet i Sverige har jag endast haft ett ämne i taget. Men universitetet här kräver också mer aktivitet veckovis. Jag har alltid assignments eller essays att lämna in varje vecka, så jag har definitivt studerat mer här än i Sverige. En vanlig skoldag så går jag på ett seminarium 08:30-10:30. Går och tränar, äter lunch, 13:30-15:30 lektion. 15:30-18:00 studerar i biblioteket.

Studera utomlands i Australien, bo längs Gold Coast och studera i studentstaden Wollongong. Surfa och snorkla på fritiden för den perfekta avslappningen från dina studier.

Vad gör du på fritiden? Har du något ställe man absolut måste besöka?

Jag umgås väldigt mycket med mina vänner här nere. Vi har mycket middagar och aktiviteter tillsammans. Försöker att resa runt när vi är lediga under helgerna. Men annars tränar jag mycket och försöker testa lite olika sporter. En helg hyrde vi en bil och upptäckte området runt omkring. Men söder om Wollongong, kanske 2,5 timme med bil så ligger Jervis Bay National park. Vattnet är kristallklart med vita stränder! Så himla vackert och väldigt lite folk. Här såg jag även min första kangaroo.

Studera utomlands i Australien och upptäck livet vid havet.

Vad är ditt bästa minne hittills?

Under påsklovet åkte jag och två vänner till Cairns, hyrde bil och körde längst kusten ner till Brisbane. Det var verkligen en fantastisk resa. Vi hade lite otur med vädret men vi hade det hur bra som helst ändå. Vi snorklade bland annat i The Great Barrier Reef, vilket jag skulle rekommendera alla att göra! Så himla häftigt. Annars uppskattade jag också Fraser island väldigt mycket. Det är världens största sand-ö, så här fick vi hyra en ny bil med fyrhjulsdrift för att ta sig fram. Vi tältade (första gången för mig!!) och hann se mycket av ön. Det var en häftig upplevelse.

Vad är din största överraskning?

Största överraskningen är nog att jag inte umgåtts något med några svenskar. När jag först åkte så tänkte jag att jag inte ville umgås med svenskar men att det troligtvis skulle bli så ändå. Men nej då, jag har umgåtts med belgare, tyskar och australiensare. Väldigt kul!

Studera utomlands i Australien på University of Wollongong, som Blueberry studenten Jessica.

Var det något som inte var som du hade tänkt dig?

Trots att jag studerat engelska sedan barnsben så har jag haft utmaning med språket. Det är väldigt annorlunda att från ena dagen till den andra endast kommunicera på engelska. Jag tror det mest handlat om osäkerhet från min sida, då jag inte pratat så mycket engelska på det här sättet förut. Det har blivit bättre med tiden och det känns mer naturligt nu. Den enda gången jag pratar svenska är när jag ringer mina vänner i Sverige.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry?

Jag kände igen Blueberry sedan innan och jag fick väldigt snabbt kontakt. Jennifer som jag haft kontakt med har verkligen varit en ängel och hjälpt mig från start till slut. Med både bra information och stöttning.

Har du några tips till andra som också vill studera utomlands?

Jag har alltid velat göra detta men varit för feg. Rädslan har hindrat mig. Men jag har lärt mig att det är just precis då man ska göra det, när man är rädd. Då kommer man garanterat växa som människa. Så tänk inte för mycket, just do!!

Vad har du för planer efter dina studier utomlands?

Jag är faktiskt klar med min examen och ville göra detta som en sista grej innan det riktiga vuxenlivet, så när jag kommer hem blir det fullt ös med att ansöka heltidsjobb!

Vad roligt! Och vi har ju fått följa din tid i Australien på Blueberrys Instagram, in och kolla om du missat Jessicas vecka! Vill du veta mer om universitetet, läs mer om University of Wollongong. Blueberry hjälper självklart dig hela vägen!

 

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator