Julfirande och en trip till ön Big Island! 

Hej igen från Hawai’i! Hoppas att ni alla har haft en fin jul och att ni är taggade inför nyår. Här spenderade vi den 24e december med att surfa och gå ut och äta – för att spara julmat och julklappslekar till den 25e. För att få lite julkänsla lagade Lara från tyskland klassisk potatissallad, Julie från Danmark lagade karamelliserad potatis samt risgrynsgröt och jag lagade svenska köttbullar och prinskorv. Trots att Hawaii inte har samma vinterkänsla fick vi lite jul och julfirande med julbord och julmusik!

Precis innan jul spenderade jag, Julie och Lara en vecka på Big Island med fyra andra studenter från HPU. Det var en hektisk vecka och Big Island var en fantastisk ö som bjöd på allt från snö till aktiva vulkaner! Att resa mellan öarna är enkelt och kostar ca 60-90 $ tur och retur – och är helt klart ett måste om du spenderar en termin på Hawaii. Vi tog flyget tidigt måndag morgon och var framme på Big Island efter ca 30 minuters flygtur!

Väl på ön hämtade vi hyrbilen som vi bokat för de första dagarna och begav oss iväg för att se olika stränder och utkiksplatser som var inplanerat för första dagen. Inför solnedgången köpte vi med mat från Hawaiian BBQ (riktigt gott och finns överallt) och tog oss till Kapa’a beach park beach där vi tältade första natten. Det var en magisk solnedgång där vi såg både valar och delfiner simma och göra konster innan vi satte upp alla tält som vi tagit med i handbagaget. 

De kommande dagarna flyttade vi in i ett hus som vi hyrt via AirBnB på andra sidan ön innan vi campade igen de sista nätterna på Punalu’u black sand beach på den södra delen av Big Island. Då ön är stor var det smidigt att byta boenden och göra allt i området kring campingplatser/hus för att undvika att spendera tid och pengar på att köra mellan alla ställen!

Soluppgång på Punalu’u black sand beach

Det var 7 långa dagar fulla med olika hiker, stränder och aktiviteter – men jag går igenom de häftigaste upplevelserna nedan (som ni absolut inte ska missa om ni åker dit)!

Hiker

White road hike, även kallad Water Slide hike, är en relativt lätt hike som går förbi fantastiska vyer i en dal, klättring över rör samt genom vattentunnlar innan du kommer fram till en oas där vattentunnlarna är formade som en vattenrutschbana. Hiken går över en bondes mark men genom att betala 10 dollar per person får du tillåtelse att fortsätta (så missa inte att ha kontanter). Väl där kan du spendera någon timme för att åka kana och hänga innan det är samma väg tillbaka. Det är helt klart en av de roligaste hikerna – framförallt för det roliga målet men även för de vackra vyerna på vägen. 

Vattenfall som kan ses under the white road hike

 

Volcano park – Big Island är en ö med aktiva vulkaner och fantastiska vulkanparker. Här gjorde vi en  och lava tombs – häftigt att gå genom botten av en vulkankrater och även få se hur det ser ut inuti. Det är lätt att ta sig runt och finns mycket att se! Höjdpunkten var däremot att en av vulkanerna hade ett utbrott och var aktiv – så på natten kunde vi åka dit och se lava i mörkret. Så otroligt mäktigt att se lavan röra sig nere i kratern! Vulkanparken är däremot helt klart värt det oavsett om det går att se lava eller inte. 

Keanakākoʻi viewing area

Kilauea iki trail nere i en vulkankrater

 

Vattenfall

Det finns ett stort antal vattenfall på ön och vi besökte runt 10 under tiden vi var där. De som enligt mig var de bästa var 6 Tons, boiling pots och Pe’epe’e falls där vi kunde gå i och simma (utöver vattenfallen som syntes i dalen under the white road hike). Även Rainbow falls och Akaka falls är värda ett besök då de inte ligger allför långt ifrån varandra. 6 Tons ligger under en bro och är otroligt vackert med en tunnel och möjlighet att hoppa i. Går du nedströms kommer du till toppen av det riktiga vattenfallet och kan se hela vägen bort till havet! Under turen till Pe’epe’e falls regnade det tyvärr men det är ett väldigt fin gömd oas där flera vattenfall kommer ned på samma ställen. Där finns det även ännu bättre hoppklippor vid ett av vattenfallen vid Pe’epe’e falls.

Rainbow falls
Akaka falls
Boiling pots

 

Snö på Mauna Kea 

Som en kontrast till de varma stränderna hade det snöat uppe på toppen av berget Mauna Kea som är en populär plats att se solen gå upp eller ned. För att ta sig upp behövs en fyrhjulsdriven bil och en fulltankad bil – men du kan köra hela vägen upp. Vi hade med oss bodyboards och åkte pulka uppe på berget – riktigt kul om ni har tur att vara där när det är snö!

Mauna Kea
Solnedgång på Mauna Kea
Jag och Lara på toppen av Mauna Kea

Stränder

Det finns ett stort antal stränder som är värda ett stopp på Big Island. Det finns gott om svarta stränder från Lava som exempelvis Punalu’u black sand beach eller stranderna som ligger i Waipio valley (där det även finns vildhästar) samt Polulu valley. Dessa är definitivt värda ett besök men det finns ett stort antal andra svarta stränder som vi inte hann besöka men det är värt att besöka i alla fall en. Utöver svarta stränder finns de även en grön sandstrand ”Green sand beach” på södra delen av ön. Den ligger nära south point där det finns väldigt bra klipphoppning samt snorkling (som även det bör vara på listan inför besöket).

Polulu valley
Green sand beach

Manta Rays 

Vi bokade även in en båttur med manta rays för en av kvällarna. Det kostar 70-100 $ och var en häftig upplevelse där vi fick en fin båttur i solnedgången med ett avslut där du ligger i vattnet och ser Manta rays på nära håll. Det kräver att du bokar lite i förväg, framförallt för att få billigare biljetter.

Det finns en hel del att göra på Big Island, och vi var glada av att ha en hel vecka för att hinna med så mycket som möjligt. Det finns mycket annat som jag inte får med i inlägget – men ni kommer helt klart att hitta tips och trix inför en resa dit på fler håll!

Gott nytt år!

 

Allt gott,

 

 

Emma Ahlstedt

Blueberryambassadör