Studera i USA i Seattle på blueberry.nu

Amerikanska skolsystemet

Amerikanska universitetssystemet

Är universitet och college samma sak?

Det är en fråga vi ofta får här på Blueberry och tyvärr finns det inte ett kort enkel ja eller nej på den frågan. Tekniskt sett definieras ett community college i USA vanligtvis som en institution som erbjuder tvååriga utbildningar så kallade Associate degrees och i vissa undantagsfall även fyraåriga Bachelor degrees. Ett universitet eller privat college erbjuder utöver Bachelor degrees också Master degrees och ofta forskarutbildningar. Ett bra exempel är Berkeley College i New York som Blueberry representerar. Amerikanarna själva använder ofta ordet college även när det gäller universitetsstudier och kan liknas med det svenska ordet för institution, även om det används mer vardagligt. Det är till exempel vanligt att fråga ”Var gick du på college?” och svaret kanske blir ”Jag gick på Michigan State University”.

Vad är ett Community College?

Community Colleges eller Junior Colleges som de ibland kallas är en offentlig eller privat institution som ger de första två åren av en grundutbildning (Associate’s degree). Antagningskraven är mer flexibla så även om du inte har fullständigt gymnasiebetyg eller om du har låga gymnasiebetyg kan du ansöka om en plats. Fördelarna är många; utbildningen är billigare och grupperna oftast mindre. De community colleges som Blueberry hjälper dig att söka till har extremt bra och många samarbetsavtal med universitet så att du kan läsa vidare på exempelvis UCLA, UC Santa Barbara och San Diego State University, alternativt ett universitet i en annan delstat.

Såhär fungerar transferprocessen i USA

Många studenter börjar sin utbildning i USA genom att läsa två år på community college och gör sedan en transfer till ett universitet. Att börja på college är fördelaktigt eftersom att du sparar pengar och det är lättare att bli antagen till ett community college än till ett universitet. Genom Blueberry kan du söka till de riktigt populära collegen Santa Monica College och Santa Barbara City College, men också till Foothill & De Anza College med campus i Silicon Valley. De första åren i USA har mer allmänna kurser medans du under de två sista åren specialiserar dig inom det eller de specifika ämnen som du är intresserad av. Det här systemet skapar en enkel process när du sedan vill läsa på universitet. Själva examensbeviset, Bachelor’s degree, utfärdas av universitetet och kommer se likadant ut oavsett om du de två första åren har studerat på college eller universitet.

Mer information om transfer från college till universitet får du genom videon nedan:

Vad är skillnaden mellan ett statligt och ett privat universitet?

Statliga universitet får finansiering från staten medan privata universitet finansieras på andra sätt. Det kan vara genom donationer eller högre undervisningsavgifter. Generellt sett tenderar de statliga universiteten att vara större och billigare, men det skiljer mycket mellan olika universitet.

Olika typer av amerikansk examen, utbildningslängder och nivåer

Examen

Utbildningslängd

Nivå

Associate’s degree2 årUndergraduate
Bachelor’s degree4 årUndergraduate
Master’s degreeOftast 2 års påbyggnad på BachelorGraduate
Study Abroad1-2 terminer med fristående kurserUndergraduate eller Graduate

 

Läsåret i USA

Läsåret är oftast på två terminer. Höstterminen börjar i augusti eller september och vårterminen i januari eller februari. Det finns även de skolor som använder sig av så kallade ”quarters” vilket innebär att de har kortare och fler terminer på ett år.

Scholarship för studier i USA

Till flera av Blueberrys partneruniversitet kan du söka stipendium.
Här kan du läsa mer om vilka universitet och college som erbjuder stipendium.

Vad är GPA?

GPA är USA:s Grade Point Average som räknas ut på studentens betyg för att få fram ett snitt för att kunna jämföra studenters generella kunskap. Det finns flera olika webbtjänster som erbjuder internationella studenter möjligheten att räkna ut sitt GPA för att kunna studera i USA.
Exempelvis kan du använda Scholaro GPA Calculator som du kan nå här för att räkna ut ditt GPA.

Standardiserade prov

Det finns olika standardiserade prov du kan/behöver ta för att kunna studera i USA, dessa prov är likt högskoleprovet i uppbyggnad. Det är två olika nivåer och då USA är ett så stort land med många olikheter mellan stater finns det olika prov att ta.

SAT eller ACT

Ska du studera på Undergraduate nivå, alltså kurser innan du fått ut en examen, kan du behöva ett SAT eller ACT bakom dig för att styrka dina kunskaper gentemot colleget eller universitetet i USA. Vad är då skillnaden?

Jo, ett SAT prov består av tre delar där du kan få 800 poäng per del. Provet består av en matematik del, en läsförståelse och en skrivdel som oftast är en kortare uppsats. Olika utbildningar fokuserar på olika delar av ditt SAT prov, det är upp till varje universitet och institution vad det krävs för SAT poäng på deras utbildning. Exempelvis väger matematikdelen högre om du ska studera teknik medan om du ska studera poesi väger antagligen läsförståelsen högre.

Ett ACT prov består av fyra delar där du kan få en 36 poäng per del. Skillnaden mot SAT är att när du får dina resultat från ditt ACT prov är inte poängen uppdelade efter de olika delarna utan alla är sammanslagna. Provet består av en engelska del, en matematik del, en läsförståelse och en naturvetenskaplig del.

I många fall är båda proven godkända från universitet och college i USA och du kan därför välja vilket prov du vill göra.

Läs mer om SAT här.
Läs mer om ACT här.

GRE eller GMAT

Ska du studera på Graduate nivå, alltså kurser efter du fått ut en examen, kan du behöva ett GRE eller GMAT bakom dig för att styrka dina kunskaper gentemot colleget eller universitetet i USA. Studenter som söker till Business eller Management utbildningar brukar ta GMAT prov medan studenter som planerar att studera någon annan utbildning brukar ta GRE prov.

Läs mer om GRE här.
Läs mer om GMAT här.