Guiden för dig som inte har betyg som räcker för att bli antagen på medicinstudier i Sverige – ge inte upp!
Med få platser på läkarprogrammet i Sverige är konkurrensen hög för att komma in och för många med en dröm om att bli läkare kan det kännas tufft och omöjligt att bli antagen. Känner du igen dig i att ha för låga antagningspoäng eller saknad av behörighet i specifika ämnen? Ge inte upp dina drömmar, det finns fler vägar att gå! Alternativen för dig som drömmer om att bli antagen till läkarprogrammet finns inom EU och bara en kort flygresa bort.
Att ha möjligheten att studera utanför Sveriges gränser och fortfarande erhålla svensk läkarlegitimation kan vara ny information för vissa, men många som jobbar som läkare idag eller är läkarstudenter har studerat läkarprogrammet utomlands. Med fler alternativ på universitet, fler antagningsplatser och andra möjligheter till antagning, kan du som drömmer om att jobba som läkare ha hittat helt rätt. En gemensam nämnare för studierna på läkarprogrammet inom EU är att utbildningen håller en hög nivå, undervisningen sker på engelska och att studierna möjliggör att ansöka om svensk läkarlegitimation efter avlagd examen. Du är ett steg närmare drömmen om att bli läkare genom att titta utanför Sveriges gränser!
Men hur går du då till väga för att komma in på läkarprogrammet med längre antagningspoäng? Läs vår guide om hur du blir läkare och kom steget närmare.
Hur blir jag antagen till läkarprogrammet?
Antagning för läkarprogrammet utomlands sker som regel på höstterminen med undantag för enstaka universitet som har antagning även på vårterminen. Hur du blir antagen skiljer sig och du kan bli antagen antingen genom att söka till läkarprogrammet på universitet där du behöver klara ett antagningsprov, eller genom att ansöka till universitet där du istället blir antagen på specifika betyg. Det finns på så sätt två alternativa vägar för dig med lägre antagningspoäng som fortfarande vill komma in på läkarprogrammet!
För att vara behörig att ansöka till läkarprogrammet måste du ha fullständiga gymnasiebetyg samt ha en högskoleförberedande gymnasieexamen, men du behöver inte ha A i alla ämnen. Det är en bra förutsättning att ha läst den naturvetenskapliga linjen för att komma in på betyg eller klara antagningsprovet. Men även du som inte har läst naturvetenskapliga linjen har möjlighet att bli antagen och då är det antagningsprov som gäller.
Klara antagningsprov:
Det allra vanligaste sättet att bli antagen på till läkarprogrammet är genom att klara ett antagningsprov. De är oftast i kemi och biologi, men kan även vara i fysik.
Bli antagen på dina betyg:
Blueberry representerar ett universitet som antar dig utan ett specifikt antagningsprov – Riga Stradins University. De utgår istället från dina gymnasiebetyg och kikar inte på ditt snitt utan har specifika krav på vilka betyg du ska ha uppnått i olika ämnen. För att kunna ansöka måste du ha godkänt slutbetyg från gymnasiet, det krävs att du har läst biologi, kemi, engelska och att betygen i dessa ämnen är över medel. Du får inte ha F i något ämne.
Bli antagen till läkarprogrammet utan att ha gått naturprogrammet på gymnasiet
Även för dig som inte har gått naturprogrammet så kvarstår alternativen ovan. Är du inte behörig för att du inte har läst specifika naturämnen eller inte har rätt betyg? Läs upp ämnena på komvux och få möjligheten att bli antagen på betyg. När det gäller majoriteten av universiteten som istället har antagningsprov, kan du gå en Pre-Med för att få rätt förutsättningar för att klara antagningsprovet.
Kan jag arbeta i Sverige efter avslutad examen?
Läkarprogrammet inom EU håller den nivån som krävs för att du ska kunna jobba i majoriteten av EU-länderna. Du som vill arbeta i Sverige söker svensk yrkeslegitimation via Socialstyrelsen. Det finns även länder utanför EU, t ex USA som godtar olika läkarutbildningar som ges av universitet i EU-länder.
Är det värt att studera läkarprogrammet?
Som utbildad läkare har du ett varierat yrke framför dig med mycket goda möjligheter till utveckling och många områden inom specialisering som väntar. Inom Sverige finns det till exempel 44 basspecialiteter och det gör att det finns många karriärvägar där du kan fokusera på områden du brinner för. Dessutom ser framtidsutsikten för läkare med specialisering mycket bra ut i Sverige och internationellt. Bara några exempel på specialiseringar och områden du kan arbeta inom är att ägna dig åt forskning och undervisa på till exempel universitet eller arbeta på akutsjukhus.
Hur finansierar jag läkarprogrammet utomlands?
Det kan kännas dyrt att finansiera läkarprogrammet utomlands men du kan söka studiemedel från CSN till alla medicinskolor som Blueberry representerar. Du får låna maximalt ca 365.000 kr till kursavgiften – som fördelas under 6 läsår. I tillägg till det får du lån och bidrag månadsvis på 13.300 kr för mat och boende och detta har du rätt till i 240 veckor vilket motsvarar ungefär 6 läsår.
Dessutom är levnadskostnaderna betydligt billigare än här i Sverige och vissa städer har boendealternativ för så lite som 200 kr i månaden. Även om du har dyrare hyra än så bor de flesta läkarstudenterna billigt samt att handla mat, ta sig runt och andra kostnader är betydligt lägre än det vi är vana vid. Det skapar förutsättningen att till och med kunna spara pengar under sin studietid.
Perfekt både för att spara pengar men också för erfarenhet, är att åka hem till Sverige och arbeta under sommaren. Det krävs lite planering kring sin budget men det är fullt möjligt att finansiera läkarprogrammet.
Våra 3 bästa tips för att bli antagen till läkarprogrammet inom EU
- Gå en Pre-Med. Ge dig själv rätt förutsättningar att klara antagningsprovet.
- Plugga upp betyg på komvux. Naturämnen är viktiga både för dig som ska göra antagningsprov eller söka in på betyg.
- Sök i tid och ge inte upp!
Så, vart ska du börja för att bli läkare och hur ser dina möjligheter ut inom EU? Spana in listan nedan på populära universitet för läkarprogrammet med längre antagningspoäng än Sverige.
Populära utbildningsländer för svenska läkarstudenter utomlands:
- Slovakien – Jessenius Faculty of Medicine
- Litauen – Lithuanian University of Health Sciences
- Lettland – Riga Stradiņš University
- Kroatien – University of Zagreb
För mer information om alternativ som kan passa dig och hur det funkar att studera läkarprogrammet utomlands kolla in Blueberry Läkarstudier inom EU eller kontakta oss direkt. Vi hjälper dig gratis med hela processen inför läkarprogrammet!