”Utan tvekan är det absolut bästa beslutet jag tagit!”

Hanna kommer ursprungligen från en liten förort till Stockholm och är 22 år gammal. Hon studerar sitt första år på ett Bachelorprogram i Performing Arts/Acting vid Arts University Bournemouth i Storbritannien. Hon kommer att tillbringa sina kommande tre år för att få en kandidat i skådespeleri, för att sedan jobba professionellt som skådespelare runt om i världen. För tillfället har det gått cirka 2 månader sedan hon tog sitt pick och pack från sin lilla etta på Södermalm och flyttade in i en mysig studentlägenhet på Englands västkust. 

Varför valde du att studera utomlands?

“Det var var aldrig någon fråga om du skulle göra det, det handlade bara om när du skulle dra” sa min mamma till mig dagen efter att jag hade fått mitt antagningsbesked i Mars 2019. Sanningen är den att det alltid har varit självklart för mig, att om jag skulle studera på universitetsnivå så skulle det ske utomlands. En annan anledning är att min mamma rest världen runt med mig på sin axeln utan rädsla för någonting. Jag blev en världsmedborgare i tidig ålder och förstod ganska snabbt efter våra jorden-runt-turer, att Sverige var på tok för litet för min nyfikna själ.

Hur skulle du beskriva Arts University Bournemouth?

Redan från första dagen jag satte min fot på skolan och campus var det en otroligt avslappnad, kreativ och glädjande stämning. Lärarna är extremt professionella, seriösa, pedagogiska och generösa. Dem ger dig alla underlag som finns för att du ska lyckas i det framtida yrkeslivet, om du själv visar att du har drivet och viljan. Stämningen mellan eleverna i de olika kurserna är också fantastisk, och under våra tre år här så samarbetar man konstant med andra inriktningar.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Under första året av BA Acting så läser man fem olika kurser och min favorit bland dessa är definitivt våra Movement Classes. Det är en kurs som fokuserar på att du som individ ska släppa på alla dina mentala skyddsmurar och låta dina fysiska impulser styra dig. Under dessa lektioner är det en magisk och harmonisk atmosfär där vi måste möta våra emotionella rädslor och skapa en gemensam öppenhet i skapandet. Självklart aktiverar vi oss inte bara genom att improvisera, vi lär oss också hur vi kan använda oss av vår egna och andras fysikalitet; som i lyft, sceniska fighter och så vidare.

”Det är många saker som är annorlunda här i England”

Alltifrån betygssystemet, till läroplanerna, till hur klasserna är uppdelade. Dock finns det en del likheter också, man måste ju fortfarande ta ett stort ansvar över sina egna studier och se till att man har disciplinen att skapa egna rutiner och scheman för att hinna med allt, precis som hemma i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Oj, det är väldigt olika beroende på vilken veckodag det är, men vanligtvis har vi en aktiv lektion på morgonen (som Voice eller Movement), och under eftermiddagarna har vi nästan alltid kursen Acting 1. Däremellan jobbar man på andra projekt och umgås med människor från alla möjliga kurser och program.

”Jag absolut ÄLSKAR Bournemouth!”

Det är så fruktansvärt harmoniskt att bo så pass nära havet, och samtidigt känna stadspulsen när man väl är nere i city. Det finns riktigt bra uteställen där det är massor av studenter och ungdomar. Även om nattlivet är riktigt kul här, så är det ett betydligt mycket lugnare tempo än vad jag är van vid i Stockholm. Invånarna är också otroligt ödmjuka och hjälpsamma. Sen är det en fantastisk bonus att vi som studerar Acting har tillgång till studios nere vid stadsteatern precis vid havet.

Hur ser din boendesituation ut?

Just nu bor jag i en studentkorridor i något som kallas Winton Halls. Först och främst är det viktigt att informera om att det går att få tag på studentboende via Arts University Bournemouth, och då behöver man inte leta efter privata boenden. Jag valde dock en privat firma då deras lägenheter låg närmre skolan.

Man har ett eget sovrum och badrum och delar kök och vardagsrum. Det är supermysigt att alltid ha någon att ventilera med när man kommer hem efter en lång dag, eller bara ha en filmkväll med sina flatmates. Det är en student som är portugisisk, en är fransk, sen är det jag som svensk då och resten är britter. Dock bor det en massa andra studenter i de andra rummen som kommer från världen runt, vilket skapar en dynamisk atmosfär.

”Mitt viktigaste boendetips är att man är ute i god tid med att hitta boendet, dem tar slut fortare än man tror!”

Vad brukar du göra på fritiden?

Wow, svår fråga, antagligen på tok för mycket med tanke på att jag konstant är småtrött! Nej men, jag spelar handboll tillsammans med studenter från Bournemouth University, är med i en teaterensemble som skolan driver, hänger med massor av vänner och även min norska pojkvän som jag träffade här.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Massor! Mitt första tips är absolut strandpromenaden nere vid havet i Bournemouth, och sen finns det en marockansk restaurang i området Boscombe som heter Melka. Deras mat är gudomlig så den får man absolut inte missa. Sen tycker jag man absolut ska ta sig en morgonkaffe på #Coffee1 på Wimborne Road, bästa kaffet i staden utan tvekan.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

För att jag gång på gång hade sökt till de olika Teaterhögskolorna i Sverige. Åkt land och rike runt helg efter helg, för att sedan snubbla på målsnöret under sista antagningsprovet. Som lite grädde på moset tackade jag nej till en annan drömutbildning i New York förra året.

Egentligen så var inte tanken att jag skulle söka till Acting-programmet, utan att jag skulle studera kriminologi i Southampton, vilket Blueberry hjälpte mig med då jag ville studera utomlands. Sedan såg jag att dem hade Arts University Bournemouth på deras lista av universitet som de hade kontakt med i Storbritannien. Jag blev såld på direkten och bad om att få hjälp med att ansöka till AUB, och nu 10 månader senare sitter jag här och går på min drömutbildning! Sen ska det också sägas att jag varit i kontakt med andra företag för rådgivning om utlandsstudier som inte bemött mig så bra. Blueberry är genuint hjälpsamma och vill ditt bästa från start!

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Bara gör det! Våga satsa på dina drömmar och se till att du tar dig utanför den komfortabla boxen som du levt i under hela ditt liv. Sedan är det väl att aldrig ge upp. Kommer du inte in första gången du söker, sök igen. Det kommer bli ditt livs största äventyr.

Vad har du för planer efter dina studier?

Det är att se till att jag redan har en fot inne i den professionella branschen innan jag tar examen, vilket redan är på gång då jag har kontakt med en agent i London. Jag vill främst jobba med live-teater då jag älskar att interagera med en fysiskt närvarande publik. Självklart kommer jag se till att hamna framför kameran också, men man får absolut inte samma adrenalinkick som under ett live-performance. Som sagt inget är omöjligt, bara man vågar kasta sig ut och möta världen.

Känner du som Hanna att din drömutbildning finns ute i världen men att du behöver hjälp att hitta den? Inga problem, Blueberry hjälper dig hela vägen! Om du känner dig inspirerad av Hannas historia, kan du ansöka till Arts University Bournemouth redan idag!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator