Studera utomlands är inte alltid det enklaste och ibland kan man vilja ändra något, fråga bara Olivia.

Olivia bestämde sig tidigt redan under sista året på gymnasiet, att hon ville fortsätta studierna utomlands. Hon fastnade för Santa Monica College vilket ledde till ett äventyr vid USAs västkust. Efter tre terminer kändes det dock inte rätt längre så Olivia bestämde sig för att göra en transfer till UCLA där hon äntligen har hittat rätt i sina studier. 

Varför valde du Santa Monica College och vad var din major där?

Under mitt sista år av gymnasiet började jag kolla runt lite på olika möjligheter och hittade Blueberrys hemsida där jag scrollade igenom vilka colleges det fanns att välja mellan. Jag fastnade för Santa Monica College främst för att det låg i varma Los Angeles (och inte i regniga Göteborg), men också för att deras transfer rates är väldigt höga. Jag visste från början att jag ville studera fyra år och läsa en Bachelor’s Degree och det var således viktigt för mig att det fanns bra möjligheter till en transfer efter community college. SMC är känt för att skicka många transfer students (om inte flest) till universitet runtom i Kalifornien, vilket vägde jättetungt för mig.

Vad gäller major så var jag lite obeslutsam. Mitt första år på SMC läste jag Business Administration, men jag märkte efter tre terminer att det inte riktigt varit min grej. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av varken företagsekonomi eller matte så jag vet inte riktigt varför jag valde det från första början. Lyckligtvis var det hur enkelt som helst att byta major, och jag valde istället att plugga Political Science. Så om du precis som jag börjar plugga något och sedan känner att det inte känns rätt så kan du bara kontakta en counselor på skolan och så löser det sig!

När bestämde du dig för att göra en transfer?

Som sagt så visste jag redan innan jag började plugga på SMC att jag ville göra en transfer till ett universitet. Därav la jag upp en plan redan från början med vilka kurser jag behövde läsa (en plan som dock skrotades och ersattes av en helt annan, så oroa dig inte om du inte redan har en). SMC har ett jättebra verktyg för detta på coursairconnect vid namn MyEdPlan. Där kan du själv planera dina terminer utifrån vilka kurser du vill och behöver läsa för att fylla dina General Education requirements samt för att få ett Associate’s Degree.

Om du vet att du vill göra en transfer så är det bra om du även kollar assist.org, vilket är en hemsida som visar avtal SMC har med olika universitet. Där listas kurser som du behöver ta för att ansöka till olika majors. Dessa behöver inte nödvändigtvis vara samma som i SMC:s kursplan, vilket är varför jag skulle rekommendera att kolla igenom den listan så tidigt som möjligt så du får en överblick på det också.

Berätta lite om själva transferprocessen? Fick du mycket hjälp av SMC?

Jag skulle vilja dela upp transferprocessen i tre delar: innan, under och efter. Den sträcker sig över drygt ett år så det är ett rätt stort område att täcka.

Innan:

För att se till att du uppfyller alla General Education krav samt har läst de kurser som universiteten listat som på assist.org så rekommenderar jag som sagt att lägga upp en plan på MyEdPlan. När du känner dig nöjd kan du kontakta en counselor som godkänner och går igenom din plan med dig ifall du missat något. Det kan vara rörigt med alla olika kurser och krav så det kan vara rätt skönt att ha någon som ser till att allt ser bra ut. Att ha detta klart så fort som möjligt kommer underlätta för dig under skolans gång. För att höja dina chanser att komma in så rekommenderar jag även att gå med i åtminstone en Student Club då skolan inte endast kollar på dina betyg.

Under:

Portalen till att ansöka till alla UC:s öppnar den första oktober och stänger den sista oktober. Du har alltså en månad på dig att svara på alla frågor samt skriva fyra personal essays. I början av höstterminen så kommer SMC skicka ut ett mail med information och möjlighet att delta i ett zoom-möte där de går igenom hur denna portal och application process funkar. Jag skulle definitivt rekommendera att vara med på detta möte då det ger en bra överblick samt några tips. Mitt enda tips är att börja tidigt! Även om en månad låter som rätt lång tid så vet jag hur otroligt enkelt det är att prokrastinera… Det blir dock rätt jobbigt att skriva ihop fyra personal essays på en vecka, och du riskerar att förlora kvaliteten på dina texter då också. Därav, så fort portalen öppnar: skumma igenom den, fundera på dina personal essays och börja skissa!

Efter:

När du skickat in din application så återstår det mest att vänta. Det kommer kännas som en evighet, speciellt april då besluten skickas ut i slutet av månaden. Jag gick nervöst och väntade i vad som kändes som år. När du väl får dina beslut och kommit in så är det dags att välja och tacka ja till ett. Därefter börjar ungefär samma process som när du ansökte till SMC. Du kommer behöva skicka kopia på ditt pass och papper för att visa dina finansiella tillgångar. När allt är inskickat och terminen börjar närma dig så kommer du behöva delta i en New Student Session (åtminstone på UCLA, vet inte hur det fungerar på andra skolor). Jag rekommenderar att välja en så tidig session som möjligt då du kommer enroll i dina kurser inför kommande termin och dessa fylls snabbt.

 

Sökte du till andra universitet också förutom UCLA? Vilka andra kom du in på i så fall?

Jag tog en risk och sökte endast till Berkeley och UCLA vilket jag fick höra flertalet gånger var ett dumt beslut. De båda är rätt svåra att komma in på och det rekommenderas därför att ha ett “safe choice” som du kan gå på utifall du inte kommer in. Personligen så kände jag dock att det var allt eller inget och lyckligtvis kom jag in på båda. Jag valde dock UCLA just för att jag inte kände att jag ville flytta till en ny stad igen. San Francisco ligger jättelångt bort och jag trivs jättebra i LA redan.

Vilket GPA krävdes för att komma in på UCLA i år?

Rent formellt så är det enda kravet att du har minst 3.0 GPA men det är osannolikt att du kommer in på det. Det är omöjligt att veta exakt vilket GPA som krävs då det beror på flera olika faktorer men jag skulle säga ju högre desto bättre. Jag hade 4.0 men det är absolut inte omöjligt att komma in med lägre så känn inte att det är kört om du inte får A i alla kurser. Jag hade flera klasskompisar som kom in på både UCLA och Berkeley med GPA:s på runt 3.8. Mitt tips för att höja dina chanser att komma in om ditt GPA inte är jättehögt är att delta i extracurricular activities och student clubs. Ansökan består av flera delar, bland annat att fylla i sådan aktivitet och jag vet att skolorna kollar på vad du gör utanför klassrummet också. Att visa intresse för din major är en bra strategi, till exempel genom att vara med i en Economics club om du pluggar ekonomi. Jag var med i en UNICEF club en termin för att få in några community service hours i min ansökan. Jag rekommenderar att göra det så att du inte lämnar community service hours sektionen blank på din ansökan.

För att få en generell överblick dock så står det på UCLA:s hemsida att transfer admission rate är 24% och the middle 50% range är 3.7 till 3.95 GPA. Men återigen, de går inte endast på GPA (även om det kanske väger mest). Med det sagt, se till att du lägger ordentligt med tid på dina personal essays också, speciellt om ditt GPA är lägre än the middle 50% range! Det finns mallar online men det går också bra att kontakta mig om du vill kika på mina essays och få inspiration!

När beräknas du vara färdig med studierna?

Förhoppningsvis är jag klar juni 2024.

Vad är det bästa med att bo i Los Angeles?

Jag skulle lätt säga naturen och att det är nära till så många olika klimat. Även om det är en jättestor och packad stad så finns det massa ställen att upptäcka och hajka då LA omringas av berg och hav. Det finns också så många olika sidor av LA, från stranden i Malibu till nattlivet i Hollywood och flea markets i Pasadena. Sedan ligger LA i Kalifornien vilket är en otroligt vacker stat och det finns så mycket att se. I vintras körde jag 2 timmar (!!!) till Big Bear och åkte skidor, vilket känns som ett löjligt kort avstånd från sol och strand. Någon gång skulle jag vilja prova att börja dagen med skidor och avsluta den på stranden.

Jag rekommenderar även att åka till Joshua Tree och/eller Palm Springs som också ligger cirka 2 timmar bort. Då befinner du dig helt plötsligt i öknen och det finns jättehäftiga national state parks att besöka. Santa Barbara ligger inte heller långt bort om du känner att du vill ta en paus från storstan för en helg. Om du vill ta en liten längre roadtrip så rekommenderar jag verkligen att ta California 1 upp längst till kusten till San Francisco. Det tar ungefär sju timmar men det finns massa sevärda stopp på vägen. The redwoods i Santa Cruz är definitivt värda att se och om du har planer att ansöka till Stanford så ligger Palo Alto bara 45 minuter från SF. Om du saknar Europa så ligger Napa Valley cirka en timme öster om SF och när du är där känns det som att vara i Frankrike. Du är omringad av vingårdar, hot springs och små byar.

Hur har du gjort för att hitta boende?

Mitt första år så bodde jag i en liten studio i Hollywood vilket jag inte alls rekommenderar. Vad du än gör, flytta inte till Hollywood! Det är inte alls lika glamoröst som i filmerna. Det är snarare ett rätt osäkert område och det tar runt 40 minuter att bara ta sig till SMC. Även om det finns en del roliga barer och klubbar så är det inte ett område jag rekommenderar att bo i. Har dock kompisar som bor i West Hollywood och de trivs jättebra!

Nu under mitt andra år så bor jag med en amerikansk kompis i en tvåa i Santa Monica. Det är mycket bättre och jag älskar hur mycket närmare det är till stranden. Det är även närmare Westwood där UCLA ligger vilket också är ett stort plus.

Just för att hitta boende så vet jag att många skriver i olika FB grupper och letar rumskompisar så jag skulle definitivt rekommendera att gå med i dem. Personligen så letade jag efter lägenheter på Zillow och Apartments.com. Min rumskompis hittade jag på Bumble BFF vilket är en jättebra app om du vill hitta nya kompisar i LA.

Har du några tips till andra som också vill läsa en Bachelor’s degree i USA? Kan du rekommendera att börja på ett community college och sen göra en transfer?

Spara spara spara! LA är jättejättejättedyrt. Min lilla studio utan fungerande AC och som

kom utan kylskåp kostade 15000kr i månaden! Det är helt absurt hur dyrt allting är. Även mat är betydligt mycket dyrare (80kr för bacon borde vara olagligt). Att hitta jobb här är väldigt svårt när du pluggar som internationell student så spara ihop så mycket som du bara kan innan du flyttar. Av den anledningen skulle jag definitivt rekommendera att börja på community college och sen göra en transfer. Det är betydligt mycket billigare och jag tror även att det är lite enklare att komma in på UCLA som transfer. Om du väljer denna väg så slipper du även att göra test för att bevisa dina kunskaper i engelska.

 

Har du frågor angående transfer och vill ha rådgivning inför dina studier? Då kan du boka in en gratis studierådgivning här där vi svarar på alla dina funderingar. Om du vill ha svar på specifika frågor? Läs gärna vårt FAQ här för snabba svar. 



Erik Havilehto

Praktikant