Det bästa med att studera utomlands var att studera på en fantastisk skola samtidigt som man fick uppleva en ny stad, lära känna en ny kultur och få vänner för livet.

Hej, jag heter Jacqueline, är 33 år gammal och kommer från Malmö. Jag läste en Bachelor of Applied Design in Visual Communication på Billy Blue College of Design i Sydney och tog examen i maj 2014. Jag har varit i Sydney sedan dess.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Mitt första jobb efter examen är faktiskt det jobb jag har idag. Efter studierna fick jag praktikplats på en liten designstudio som heter Born & Raised. Efter tre månader ledde praktiktjänsten till en heltidstjänst som Junior Designer – sex år senare är jag idag Senior Designer. Born & Raised blev nyligen uppköpt av en större designagentur som heter Enigma, vilket innebar att vår studio blev del av ett större team. Vi skapar varumärken, visuella identiteter och kampanjer.

Vad gör du som Senior Designer?

Som Senior Designer är jag delaktig i hela designprocessen från idé till färdig produkt, samt är ansvarig för att ge feedback till Junior Designers. I början på ett projekt skapar vi moodboards som vi sedan utvecklar till designkoncept. Dessa presenterar vi sedan för vår kund. När kunden valt ett designkoncept, designar vi alla touchpoints dvs. trycksaker, digitala format etc.

Jag sköter också produktionen, så sätter upp alla trycksaker, väljer material samt ser till att allt är korrekt innan det går till tryck. Ibland skriver jag copy, gör enklare illustrationer och kommer på kampanjkoncept.

Fördelen med att ha jobbat i en liten designstudio är att man får vara delaktig i alla moment av designprocessen, vilket har medfört till att jag har lärt mig oerhört mycket under mina 6 år här. Jag älskar mitt jobb och tycker att designyrket är det bästa som finns.

Vilka är de viktigaste kunskaperna som du fick från studierna på Billy Blue som du tagit med dig till arbetslivet?

Billy Blue gav en jättebra grund för arbetslivet. Vi hade väldigt korta deadlines vilket har varit ovärderligt eftersom man har ännu mindre tid på sig i yrkeslivet.

Vi lärde oss också vikten av att effektivt kunna presentera våra designkoncept och prata inför en grupp. Vi fick i varje projekt testa och utvärdera om vår designlösning var möjlig, vilket utvecklade kritiskt tänkande samt förmågan att kunna både ge och ta konstruktiv kritik.

Under en av kurserna på Billy Blue fick vi starta vår egen designstudio vilket inkluderade att skapa ett varumärke och visuell identitet, men också att praktiskt leta efter en hyreslokal, kalkylera årskostnader samt att komma på en marknadsföringsplan. Andra kurser som kom väldigt väl tillhanda var typografi och ’Finishing skills’ som var en praktisk kurs i papper, beskärning, manuell produktion av presentationsmaterial samt bokbinderi.

Berätta lite om din studietid på Billy Blue?

Det var en intensiv, men väldigt rolig och lärorik tid. Lektionerna bestod av först en teoretisk föreläsning följt av en praktisk uppgift. Mellan föreläsningarna hade vi i uppgift att lösa designbriefer. Vi läste fyra ämnen per trimester och hade således fyra designbriefer att lösa parallellt. Balanserat med ett heltidsjobb var det därför en väldigt intensiv tid. Det var en relativt liten skola där man kände de flesta och det var lätt att få feedback från lärarna. Vi spenderade mycket tid på skolan med grupparbeten, fotografi och produktion.

Vad var det bästa med att studera på just Billy Blue?

Det bästa med att studera på Billy Blue var att det var en väldigt praktisk utbildning med 100% fokus på design. Vi fick utforska olika designområden såsom branding, förpackningsdesign och filmskapande vilket gjorde att man breddade sina kunskaper och fick testa på ämnen som man kanske själv annars inte hade valt. Jag trodde inte att jag var intresserad av filmskapande, men det visade sig att det var en av kurserna jag tyckte mest om i slutändan! Jag tror också att studierna är mycket vad man gör det till. Är man motiverad, passionerad och vetgirig kommer man också få ut mycket av utbildningen.

Vad tyckte du om att studera i just Sydney?

Sydney är en storstad med mycket att erbjuda – natur, stränder, fantastisk matkultur, trevliga barer, många festivaler och event samt en väldigt lång sommar. Eftersom jag hade ett extrajobb samtidigt som jag pluggade heltid, hade jag inte supermycket fritid, men hade väldigt roligt ändå. Jag lärde känna två svenska tjejer på Billy Blue – vi flyttade ihop och blev som en liten familj. Vi spenderade tid på stranden, på uteställen och gick på stand-up comedy ihop. Sydney är en väldigt säker stad med sociala, pratglada människor, så ta för dig och du kommer få ut mycket av din tid utomlands!

Vilka är de största lärdomarna du fått genom arbetslivet och av att arbeta i designbranschen?

  • Var som en svamp. Sug åt dig så mycket information som möjligt. Lyssna. Ställ frågor.

  • Var professionell. Var alltid förberedd och i tid.

  • Ha en positiv attityd. Var trevlig, hjälpsam och proaktiv.

  • Designbranschen är väldigt liten, speciellt i Sydney. De flesta inom branschen känner varandra, så det är alltid en god ide att vara trevlig och professionell eftersom man ofta får jobb genom rekommendationer.

  • Lär dig nya skickligheter. Gå på designföreläsningar. Bli medlem av AGDA (Australian Graphic Design Association).

Har du fortfarande kontakt med någon från studietiden?

Jag har fortfarande nära kontakt med mina två svenska tjejkompisar som jag studerade och bodde ihop med under studietiden. Båda jobbar som designers; en bor i Stockholm och den andra bor i London.

Vilket är ditt bästa tips till en blivande eller befintlig student?

Att studera utomlands är ovärderligt och helt klart det bästa jag någonsin gjort. Du kommer få en unik utbildning, kommer lära känna en ny kultur och kommer också lära känna dig själv. Så, ta för dig, var social, aktiv och lär känna så många människor som möjligt och du kommer ha en fantastisk upplevelse.

Är du också intresserad av att studera på Billy Blue College of Design? Läs mer om Billy Blue här eller påbörja din ansökan idag!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator