När jag steg in på AIT:s campus var mitt första intryck att jag hade klivit in i teknikens framtid. Modernt, rent och teknik överallt!

Mitt namn är Kailing och jag är i nuläget 20 år, studerande på Academy of Interactive Technology (AIT) i Sydney med inriktning mobilapp utveckling. Född i Vietnam, adopterad från Kina, bott i Sverige nästan hela mitt liv och har nu hamnat i Australien. Jag fann mitt intresse för programmering under gymnasiet när jag valde att gå på tekniklinjen och sen har jag valt att fortsätta på det spåret.

Varför valde du att studera utomlands?

För att jag missade ett år av gymnasiet, därför pluggade jag upp till min examen via komvux men beslutade att mina betyg inte skulle sätta några gränser för mitt intresse av inriktning och universitet.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Första terminen har jag läst introduktion till web, grunderna i programmering och information och system, med mina förkunskaper har det absolut underlättat mitt studerande men lärarna är också väldigt motiverade att hitta utmanande uppgifter och nytt material för den som är intresserad.

Hur skulle du beskriva AIT? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

När jag steg in på AIT:s campus var mitt första intryck att jag hade klivit in i teknikens framtid. Modernt, rent och teknik överallt! Det må vara ett mindre universitet jämfört med andra universitet som UTS men vad gör det när man har samma tillgång till resurser.

Är det stor skillnad på att studera utomlands jämfört med Sverige?

Ett annat land, ett annat system skulle jag säga. Framförallt så är kostnaden för kurserna den största utgiften, men även levnadskostnader som husrum och nöjen. I matväg skulle jag påstå att det är billigare i Australien.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag läser tre kurser per termin, två lektioner på måndagar och en på tisdag, tre timmar per lektion. Bestående av tre olika tillfällen på dagen, 9-12, 1-4 pm eller 5-8 pm. På måndagar min första termin har jag introduktion till web 9-12 sen information och system 1-4 pm. Lärarna fokuserar på att framföra lektionen online eftersom halva klassen är i Melbourne men jag har fått extra stöd med att befinna mig på plats.

Vad tycker du om Sydney?

Sydney är fantastiskt! Om någon hade frågat mig om vilka städer som finns i Australien är Sydney det första jag kan komma på. Det finns något för alla, en stad med fart och fläkt men även möjlighet till avkopplingar på stränder.

Strand Australien

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

I början bodde jag på ett hostel medan jag letade efter boende på Flatmates men även Scape som är inriktade till just studenter. Jag började leta innan boende innan jag flyttade men enklast är att vara på plats eftersom husvisning är viktigt, just nu bor jag i en bostad med fyra andra tjejer runt min ålder.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor i en accommodation med fyra andra tjejer runt min ålder, boendet började jag leta efter så fort jag landat.

Vad brukar du göra på fritiden?

Min fritid brukar bestå av att jobba deltid på ett utomhuscafé i en park med hundar springande runt benen och otroligt trevliga gäster. Utöver det brukar jag socialisera i olika community, Little Big Fountain i Summer Hill är en organisation som brukar anordna olika aktiviteter för den som vill hitta på något som promenader, spel eller BBQ. Jag brukar även gå på en del event via appen Meetup eller Facebook-grupper i jakt på andra som delar samma intressen som mig, stickning och virkning!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Operahuset och Harbour Bridge men även Taronga Zoo och Blue Mountains för den som gillar hiking och natur.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Blueberry har gett mig ett enormt stöd och varit hjälpsamma hela vägen med min ansökning, det är en stor process att flytta och framförallt till ett annat land under en längre period och det är alltid skönt att ha någon att vända sig till om sina funderingar.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Kööör, du kommer inte ångra dig, äventyren väntar på dig!

Vad har du för planer efter dina studier?

Mitt mottot är att “Ta det som det kommer”, AIT har en hel del föreläsningar för de möjligheter som finns efter examen och jag känner att jag befinner mig i trygga händer.


Är du också intresserad av att studera på AIT? Läs mer om Academy of Interactive Technology här. Har du frågor om utlandsstudier? Boka in gratis studievägledning här.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig