Hej på er!
Tobias heter jag, uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Min bakgrund är från Försvarsmakten där jag har jobbat med säkerhet de senaste åren. Jag hittade min nuvarande utbildning, Bachelor of Counter Terrorism Security and Intelligence av en slump och började titta mer på den typen av utbildningar som fanns både nationellt och internationellt och hittade därefter Edith Cowan University i Perth och tänkte ”Jag har blivit nekad Universitet hemma i Sverige, varför inte skicka iväg en ansökan, vad är det värsta som kan hända?”  Sagt och gjort, ca 72 timmar efter en skickad ansökan fick jag ett mail och fick reda på att min ansökan var accepterad och jag var erbjuden en plats!

Varför valde du att studera på Edith Cowan University?

Jag tittade på lite olika Universitet (i hela världen) som erbjöd liknande utbildningar men kände först och främst,

1) Jag har aldrig varit i Australien, Perth och ECU verkade intressant då de är internationellt erkända och just denna utbildning håller en väldigt hög kvalitet.
2) Kursavgiften var något billigare (Även om denna svider rejält på lånekontot)
3) Perfekt tillfälle att resa runt härnere i området när tid och tillfälle ges!

Vad läser du för program och vad tycker du om det?

Mitt program är ett motsvarande 3-årigt Kandidatprogram på ett Svenskt Universitet, Bachelor of Counter Terrorism Security and Intelligence.

I grund och botten ett väldigt grundläggande program men ett brett program där man får en förståelse för vad säkerhet egentligen betyder och varför olika nationer har olika definitioner av vad säkerhet och terrorism är för något. Jag är mycket nöjd med just det här programmet, för man får en bred kunskap inom just alla de tre områdena, säkerhet, terrorism och underrättelse och hur de alla tre influerar och påverkas av varandra, både förr i tiden och framförallt i dagens samhälle. Utöver de tre kärnämnena får man möjligheten att fördjupa sig inom ett special område och läsa 8 kurser inom valfritt ämne. Cybersäkerhet, psykologi, politiska och internationella relationer eller kriminologi är bara några exempel på specialinriktningar som finns tillgängliga.
Ett annat plus är kanske (som jag lärde mig härnere) att Universiteten klassificerar den här utbildningen olika om man nu bryr sig om vilken typ av Kandidat/Bachelor man strävar efter. ECU tillhandahåller i slutändan en Bachelor of Science (Vetenskap) medan andra skolor klassificerar utbildningen som en Bachelor of Arts (Filosofie)

Hur skulle du beskriva ECU?

Svårt för mig att jämföra med något annat, men jag kände mig välkommen som internationell student, kanske lite skillnad också i och med att jag ansökte för tre år istället för en termin. Jag har inte heller haft några problem med att interagera med både studenter och lärare. Lärarna brukar skratta lite när dem hör att man är från Sverige och säger ”Another one”. En av lärarna jag haft var även hon svensk och gick utbildningen för flera år sedan. Men det är inte så konstigt då det är mycket vanligt att svenska studenter kommer ner hit 1-2 terminer och studerar dessa kurser som exchange student. Kanske ytterligare ett bevis på att det inte riktigt finns ett motsvarande program hemma i Sverige? Lärarna i övrigt är mycket kompetenta och alla jag har haft att göra med har haft erfarenhet inom militär, polis och underrättelseverksamhet innan de började på skolan så det känns tryggt med kvalitativa lärare. Många av lärarna är även internationellt erkända och är kompetensmässigt bland de främsta i världen inom sitt specialområde.

 

ECU ligger ju i Perth, Australien. Hur är det att bo där?

Först och främst så blir årstiderna omvända härnere jämfört med hemma. När det är sommar i Sverige är det vinter här, när vintern kryper närmare Sverige går vi in i en vår/sommar som sträcker sig fram tills sommaren är tillbaka i Sverige. Så länge man inte är rädd för sol, värme och sand är det en mycket trevlig plats att bo på.

Hur bor du?

Jag bor på campus i delat boende med 4 andra, det blev den lättaste lösningen när jag skulle resa ner hit men känner att det är ganska smidigt. Då har man folk runt omkring sig i princip 24/7 och därmed blir det är enkelt att lära känna nya människor. Om man vill så finns det lättillgängliga bostäder att hyra eller dela med andra över hela Perth, även Sverige-grupper på sociala medier som annonserar om lediga rum för uthyrning.

Är det stor skillnad på att studera på universitet i Australien jämfört med Sverige?

Jag har egentligen en alldeles för liten erfarenhet av att studera på ett Svenskt Universitet, jag gjorde en kort distanskurs för några år sedan och viss Universitets studier via jobbet men det går inte att jämföra med att studera fulltid på ett utländskt Universitet. Självklart är det aningen svårare när allting är på engelska, så funderar man på att söka så räkna med att det kommer vara svårt i början innan man på riktigt har kommit in i det men det går fort när man väl är på plats. Men om man skulle behöva så tillhandahåller skolan all hjälp man behöver och även lärarna är lättillgängliga om man skulle behöva hjälp med uppgifter. Ytterligare en faktor som är skillnad härnere är att terminerna är omvända i jämförelse med hemma. Vi har ett kort fyra veckors lov under juni-juli, och cirka tre månaders ledighet mellan slutet av november till slutet av februari när det är sommar härnere.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Skoldagarna är väldigt korta om man tittar på de lektioner som är lärarledda, en föreläsning på knappa två timmar därefter följt av en timmes lektion där man gör något mer praktiskt för att få en förståelse för det man har gått igenom på föreläsningarna. Därefter är det självständiga studier, vi har i snitt 2 uppgifter per ämne, samt ett skriftligt examensprov i slutet av terminen, så man är personligt ansvarig för att man lägger den tid som behövs på studierna.

Vad gör du på fritiden?

Låter kanske klyschigt men det blir mycket träning på fritiden för att slappna av och inte bara tänka på studier. Personligen är jag inte den mest intresserade av att ligga på stranden en hel dag, det blir jag för rastlös av. Däremot är det trivsamt med likasinnade individer i klassen som man kan sticka iväg in till stan med och bli guidad till ställen jag troligtvis inte hade hittat själv som ”turist” för kvalitativa rusdrycker och mat. Utöver det håller jag på att planerar en resa i december upp längs norra kusten för att se lite mer utanför Perth.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?

Det beror på vad man är intresserad av, vill man så kan man hyra en bil och köra upp och ner längs kusten och besöka varje strand tills man blir trött på hajar, valar, dykning och surfing. Annars kan man köra inåt landet för att se national parker, vindistrikt eller bara få en uppfattning om hur gigantiskt stort det här landet är… Den närmsta stora staden, Adelaide tar ca 30 timmar att köra till eller 3 dagar med tåg om man vill uppleva den resan. Jag personligen sneglar mycket på att flyga över till Nya Zealand och kanske även ta ett stopp i Nepal! Möjligheterna härnere känns oändliga.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?

Mitt mål var egentligen att söka till universitet i Sverige och har gjort det ett par gånger de senaste åren för att se om jag kunde komma in på något program som jag tyckte verkade intressant. Hösten 2016 blev jag nekad en utbildning och kände att jag behöver testa något nytt för att utvecklas. Jag började titta på Allastudier.se för att leta utbildningar och såg där en reklam för att studera utomlands, klickade mig vidare och hamnade på Blueberrys hemsida, därefter blev processen både enkel och kort tills man hamnade härnere.
Tobias