Emma Bydén ställde in siktet på Sydney och studerar nu en Bachelor of Business med inriktning Event Management på APM College of Business & Communications . Läs nedan hur livet i Sydney kan se ut!

Hej Emma! Varför valde du att studera på APM?
Jag ville läsa Event Management, och jag ville gå på en mindre skola, så UNSW (som erbjuder samma utbildning men är ett mycket större universitet) kändes inte som rätt val för mig. Blueberry föreslog några alternativ i Sydney, och efter lite research kändes APM helt rätt. De erbjuder ett så kallat Industry Placement Program (praktik) där du måste göra ett visst antal timmar på ett företag som har anknytning till din utbildning. Så när du tar examen har du redan arbetsliverfarenhet, vilket alla skolor tyvärr inte erbjuder. Det var en stor dealbreaker för mig när jag tog mitt beslut!

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Just nu läser jag bara level 100 ämnen, vilket motsvarar grundkurser, då jag bara är inne på min första termin. Så jag läser Business Communications, Customer Experience Management, samt Understanding People & Organisations – vilket är min favorit just nu. Kursen fokuserar bland annat på att ge dig en djupare insikt av hur du kan använda dina styrkor till att nå dina karriärmål, vilket är väldigt givande och lärorikt.

Hur skulle du beskriva skolan?
APM är perfekt för mig! Läget är helt fantastiskt – centralt i The Rocks med Operahuset ett stenkast bort. Campuset och klasserna är relativt små, vilket passar mig superbra. Du får en helt annan relation till lärarna och de andra eleverna, som enligt mig är svårare att bygga upp när du går på en större skola. Personligen tycker jag det gör det mycket enklare att träffa nya människor, då det är en väldigt öppen atmosfär här. Du pluggar 3 terminer per år på APM, där du läser 3 kurser under två terminer och 2 kurser en termin. Istället för att ha en stor tenta på hela ämnet så har vi cirka 3-4 mindre uppgifter/examinationer under terminens gång, vilket passar mig bra!

Hur är Sydney som stad att bo i?
Här finns något för alla oavsett om du vill hänga på stranden och surfa, gå ut och klubba, shoppa eller gå på konserter. Det blir aldrig tråkigt i Sydney, det finns alltid någonting att göra, så för mig som pluggar Event Management är Sydney utmärkt! Jag älskar även att det finns så många olika fina stränder att välja mellan, och att de är så enkla att ta sig till.

Vart bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bor i Waterloo, vilket är ca 30 minuter med buss till Sydney CBD. Otroligt nice läge med allting nära, särskilt populära Surry Hills som bara är ett stenkast bort. Jag kände mina rumskompisar sedan innan, och de hade ett extra rum som blev ledigt i samma veva som jag började skolan, så det löste sig galant. Även om du inte har kontakter så är det relativt enkelt att hitta boende i Sydney, det finns massor av bra Facebook grupper och hemsidor där folk annonserar sina rum/lägenheter.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Jag bor tillsammans med min pojkvän och ett par av våra vänner. Jag är den enda svensken i huset, de andra är från England och Wales. Personligen älskar jag att bo med folk från andra nationaliteter då din engelska automatiskt förbättras, samt att du får ett annat perspektiv av andra kulturer.

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Jag har själv inte pluggat på universitet hemma i Sverige så kan egentligen inte jämföra så mycket… Men just APM låter en välja dina kurser samt tider själv, vilket jag inte tror är lika vanligt hemma. Miljön i Australien gör det mycket enklare för mig än vad det skulle vara hemma där det är konstant mörkt och kallt, haha. Det är så mycket roligare att plugga när du kan sitta i en park eller på en uteservering!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Eftersom vi får välja våra egna scheman så ser varje dag olika ut. Jag har föreläsning 3 gånger i veckan, på onsdag, torsdag, och fredagar med varierande tider. Studierna på APM är väldigt självständiga, så även om en föreläsning bara är 3 timmar, så stannar jag antingen kvar och pluggar på skolan efteråt, eller så går jag till mitt favoritcafé istället.

Vad gör du på fritiden?
Jag spenderar nästan all min tid med nära och kära, antingen på stranden, hemma eller ute på någon restaurang/pub. Jag försöker spendera så mycket tid utomhus som möjligt och njuta av solen och stränderna i närheten. Jag försöker hinna med utflykter lite då och då, eftersom det gör mycket enklare att hålla motivationen uppe när en har någonting spännande att se fram emot.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
– Bondi to Coogee Coastal Walk: Rekommenderar att vila i Bronte som ligger mellan dessa två stränder, samt avsluta med en kall öl på Coogee Pavillion.
– Manly Beach: Råkar du få en släng av hemlängtan så rekommenderar att gå till Fika, som är ett svenskt café. Skulle också rekommendera att gå längs stranden till nästa bukt & Freshwater Beach, där det är mycket lugnare än Manly som kan vara väldigt hektiskt med många turister på sommaren.
– Hike i Blue Mountains: Åk på en söndag då tågresorna är billigare, och njut av fantastiska utsikter och natur.
– Circular Quay och Opera Huset: ett solklart måste, rekommenderar att ta ett glas bubbel på Opera Bar.
– The Rocks: Som Sydneys version av Stockholms Gamla Stan. Rekommenderar starkt ett besök till Sydney Observatory, där du får chans att kolla på olika stjärnor och planeter. När du ändå är i närheten; ta en kaffe & croissant på La Reniassance, eller klubba på The Argyle på kvällen.
– Cronulla Beach: otroligt mysigt område ca 1 timmes tågresa utanför Sydney, rekommenderar starkt till er som vill utnyttja en vacker strand men med mindre turister.
– Surry Hills: Riktigt nice område strax utanför Sydney CBD, massor av coola barer och restauranger. Rekommenderar att gå till the The Clock för en klassisk pub-upplevelse, samt besöka Via Napoli för att äta Sydneys (enligt mig) godaste pizza!
– Jervis Bay: Ligger ca. 3 timmar körning söder om Sydney, och är hem till Hyams Beach vilket är rankad till en av världens vackraste stränder.

Australien har dock så otroligt mycket mer att erbjuda än det som finns i Sydney, så se till att utforska så mycket av detta vackra land som möjligt!

Vad är ditt bästa minne från din vistelse hittills?
Det är omöjligt att bara välja ett. Har så många fina minnen med mina vänner och platser vi besökt!

Vad har varit den största överraskningen under din vistelse?
Jag blev väldigt positivt överraskad av det stöd som APM erbjuder sina studenter. De har personal som endast fokuserar på akademiskt skrivande, som erbjuder dig stöd och kan ge dig feedback på dina uppgifter. Det uppskattar jag extra mycket då jag inte pluggat på flera år. Du blir även tilldelad en Success Coach, som kan hjälpa dig att skriva CV och intervjuträna, samt diskutera dina styrkor och hur du kan utnyttja dem. De har även en kurator på plats om du bara skulle behöva prata med någon.

Är det något som inte var som du hade tänkt dig?
Nej, jag tycker faktiskt inte det. Allting har flutit på jättebra :)

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
En nära vän till mig använde sig av Blueberry när hon skulle börja plugga i Nya Zeeland, och rekommenderade dem till mig. Det är jag tacksam för, det var otroligt skönt att ha någon att kunna bolla idéer med och ställa frågor till under hela ansökningsprocessen.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Har du minsta lilla fundering eller önskan att åka iväg och plugga utomlands – tveka inte, gör det bara! Det är otroligt givande, inte minst med din engelska som utvecklas men du växer också otroligt mycket som person. Det är inte alltid enkelt, men du lär dig otroligt mycket om dig själv och hur du hanterar svårigheter/problem som kan dyka upp längs vägen. Att vi svenskar har möjligheten att ansöka om CSN även om du väljer att plugga i ett annat land är hur bra som helst, och någonting som de flesta andra länder inte får chansen till.

Vad har du för planer efter dina studier?
Sedan dag ett har jag varit helt förälskad i Sydney och Australien som land, så min plan är att få ett fast jobb och sponsorship-visum som tillåter mig att stanna kvar här. Australien har blivit som ett andra hem, helt enkelt!

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager