Studera i Kina

Studera utomlands i Kina

Kina är världens mest befolkade land med cirka 1,4 miljarder invånare. Kina är dessutom det tredje största landet i världen om man ser till ytan och det land med mest grannländer: hela 14 stycken! I Kina ligger många toppuniversitet som attraherar internationella studenter jorden runt. Det är inte konstigt, då Kina har en stark ekonomi och flera av världens mest framgångsrika företag har kontor här.

Landet är en av världens äldsta civilisationer, man har hittat skriftliga historiska källor från över 3000 år sedan. Ca 200 år f.Kr. var den första dynastin i Kina. Då byggdes bland annat den kinesiska muren och Terrakottaarmén som består av 8000 handgjorda lerfigurer. 

Det kinesiska landskapet

Berg, floder, djungel, bambuskog, fält och kullar – du kan spendera en hel livstid med att utforska Kinas natur. Djungeln är hem till många unika djurarter som tigrar och pandor.

Det dramatiska landskapet lockar många turister. I Hunan provinsen ligger Tianmen Mountain, känt för sitt tempel och 11 km långa gångbro som bitvis har glasgolv. Mest känt är Tianmen Mountain för Heaven’s Gate, ett naturligt bergvalv som är 130 meter högt. I norra delen av Kina ligger Zhangye National Geopark även känt som Rainbow Mountain. Här finns berg målade i regnbågens alla färger.

I kuststaden Panjin ligger the Red Sea, ett landskap helt i rött på grund av den sorts Amarant som växer här. Det är en del av världens största våtmark. Den röda växten förvandlar verkligen hela området till ett ’rött hav’!

Kulinariska traditioner i Kina

Passa på att njuta av den kinesiska matkulturen när du besöker landet. Mest känt kanske Kina är för dumplings och nudelrätter. En annan rätt värd att testa är pekinganka som för det mesta serveras med tunna pannkakor och grönsaker. Denna rätt har en lång historia som kan spåras till det kinesiska hovet på 1400-talet. För vegetarianen så finns det många alternativ: tofu har använts i över 2000 år i kinesisk kokkonst.

Te har en lång historia och stor kulturell betydelse i Kina. I vissa delar av landet dricker man te till varje måltid. Idag har bubbelte blivit mycket populärt, ett te med många olika smaker och små ätbara kulor på botten.

Studieorter

Bra att veta om Kina

Valuta

Yuan/Renminbi (CNY). Läs mer om valuta till Kina hos Forex.

Eluttag

220 Volt, adapter behövs ibland.

Vaccination

Läs vaccinationsguidens råd för resor till Kina. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UD:s reseinformation

Vad bör man tänka på när man vill jobba eller studera i Kina? Vi hänvisar till UD:s reseinformation för Kina.

Visum

Så fort du blivit antagen till ditt utvalda universitet bör du kontakta den kinesiska ambassaden i Sverige för att ansöka om ett studentvisum. Om du ska stanna i landet i mindre än 6 månader räcker det med ett business-visum. Om ditt visum inte skulle hinna godkännas i tid kan du åka in i landet på ett turistvisum och sedan ansöka om studentvisum på plats.

För mer information kan du kontakta the Chinese Visa Application Service Center.

College & Universitet

Studera i Kina - Blueberrys utbud av skolor