Utbildningar

Utbildningar på Santa Monica College

I samarbete med Santa Monica College erbjuder Blueberry ett stort utbud av spännande ämnen och kurser. Du kan välja att läsa fristående kurser eller att söka in till ett program. Colleget erbjuder många populära ämnesinriktningar som bland annat cosmetology, business, marketing, film, music, photography, fashion design, graphic design, interior design, journalism och media.

OBS! Längst ner på sidan kan du läsa mer information om generella kurser (general education) och examen.

Study Abroad – 1 till 2 terminer

Som Study Abroad-student på Santa Monica College läser du valfria, fristående kurser under en eller två terminer. Terminerna är 16-17 veckor långa. För att få CSN måste du läsa minst 12 units per termin. Då kurserna vanligtvis omfattar 3 units innebär det att du väljer fyra kurser per termin. Inför terminsstart sätter du ihop ditt eget kursprogram på plats utifrån ett mycket stort urval av kurser. Du måste inte hålla dig till kurser inom ett och samma ämnesområde utan det går bra att blanda från flera.

Se hela skolans kurskatalog här.
Datum och priser för Study Abroad hittar du här.

Study Abroad Package Program – 1 till 2 terminer

För dig som vill ha kurserna klara innan du åker finns det package programs med redan utvalda kurser på 1 eller 2 terminer. Detta alternativ passar även dig som vill läsa ett certifikat eller en Associate’s degree inom något av nedanstående områden eftersom du då slipper välja kurser själv. För Business Marketing och Sports & Nutrition får du automatiskt ett certifikat om du studerar båda terminerna.

Business Marketing, 1-2 terminer
Med detta program får du lära dig om marknadsföring, försäljning, konsumentbeteende och företagskommunikation. Du som läser Business Marketing kan sedan lägga till ytterligare en termin med inriktning Business Entrepreneurship.

Psychology, 1 termin
Perfekt för dig som vill testa på att studera psykologi i USA under en termin. Förutom grundkursen General Psychology får du även fördjupa dina kunskaper inom barnets utveckling, människans sexualitet samt psykiska diagnoser.

Fashion, 1 termin
För dig som är modeintresserad kan detta program vara perfekt. Du får testa på både design och marknadsföring av mode. Du får utforska trender, modets historia, färg och att praktiskt skapa och sy kläder.

Sports & Nutrition, 1-2 terminer
Detta program är utformat för dig som vill jobba som personlig tränare i framtiden. Du som läser Sports & Nutrition kan välja att lägga till ytterligare en termin med fördjupande kurser. Sports & Nutrition är designat för att studenten ska förberedas för The ACE Personal Trainer Certification exam som behövs för att få arbeta som personlig tränare i USA.

Ifall du vill gå något av dessa program är det viktigt att du meddelar oss det i samband med att vi gör din ansökan så att SMC kan placera dig i rätt program.

Läs mer om vilka kurser som ingår i Study Abroad Package Program här.
Datum och priser för Study Abroad Package Program hittar du här.

Certificate – 1 till 1,5 år

Santa Monica College har börjat ge sina internationella studenter möjligheten att studera Certificates på cirka 1 år. Det finns en mängd olika kurser och ämnen att välja mellan. Efter ditt år på SMC har du som internationell student möjlighet att få ett OPT-visum på ännu ett år för att stanna i USA och börja arbeta inom det ämnesområde som du studerat. Några av skolans mest populära certifikat är:

Business Marketing
På detta program lär du dig att bemöta de etiska dilemman, problem och möjligheter som företag står inför idag. Du får utveckla marknadsstrategier baserade på olika målgrupper och anpassa kampanjer efter det medium – oavsett om det är sociala medier eller traditionell reklam.

Business Management/Leadership
Du som vill ha en ledarroll i en organisation kan överväga att läsa Management/Leadership på SMC. Detta program förbereder dig för yrkeslivet inom företagsvärlden. Du lär dig hur man tar viktiga beslut och utvecklar din analytiska förmåga. Managers behövs i många olika fält, så detta program ger dig gott om alternativ på arbetsmarknaden.

International Business
Detta program förbereder dig för att arbeta med företagande ur ett globalt perspektiv. Du lär dig om interkulturell kommunikation, internationell handel och globalisering. För att ta detta certifikat läser man kurser som Importing and Exporting, International Management och Intercultural Business Communication.

Fashion Merchandising
Detta program passar dig som har ett öga för vad som är estetiskt tilltalande. Fashion Merchandisers väljer, inköper, marknadsför och säljer kläder samt accessoarer. De är med och driver modeshower, bestämmer hur ett skyltfönster ska se ut och förutser trender. På SMC får du även testa på design när du läser detta program.

Läs mer om de Certificate som finns här.
Datum och priser för Certificate hittar du här.

Associate’s degree – 2 år

Om du vill läsa en längre tid i USA och redan vet vad du är intresserad av så kan Santa Monica Colleges Associate degrees vara ett bra alternativ. Du väljer en major (huvudämne) där ett flertal kurser är obligatoriska, du har även möjlighet att göra en del egna kursval. När du läst en Associate’s degree kan du göra en transfer till ett annat universitet och läsa de sista två åren på en Bachelor’s degree där. De olika universiteten har olika ansökningskrav, därför är det viktigt att man tar kontakt med SMC:s transferkontor som hjälper dig med olika alternativ och kurser. Du läser 15 units per termin för att bli klar på två år. Skolan erbjuder hela Associate degrees inom bland annat:

Business
Att studera business ger dig möjligheter i många olika branscher, i både privata industrier och offentliga myndigheter. Du kan komma att arbeta med planering, personalfrågor, budgetering, försäljning eller marknadsföring för att bara nämna några exempel.

Fashion
Om du läser fashion på Santa Monica College kan du välja mellan design eller merchandising. Som designstudent får du arbeta med modeillustration, olika program som Adobe Photoshop, sy upp mönster, välja tyg och material. Om du väljer merchandising inriktar du dig mot allt som har med marknadsföring av mode att göra. Du väljer ut, köper in, marknadsför och säljer kläder samt accessoarer. Du kan komma att arbeta med modeshower, hur skyltfönster ska se ut och andra aktiviteter.

Film Production
När du läser film production på Santa Monica College förbereder du dig för en karriär inom digital videoproduktion eller som filmskapare. Programmet är brett, vilket innebär att du lär dig många olika delar inom filmskapandet som regi, produktion, filmfotografi och redigering. 

Music
Välj musik om du vill spela både solo och i grupp, lära dig flera instrument, komposition, improvisation, låtskriveri, musikhistoria och sång. Du får utforska olika genrer av musik och har stor möjlighet att skapa ett program som följer dina intressen. Möjliga yrkesvägar inkluderar musiklärare, musikforskare, musiker, artist och dirigent.

Theatre
Lär dig skådespeleri för teater på Santa Monica College. Här får du utforska olika stilar inom teater och hur man använder röst, rörelse och känsla för att gestalta en karaktär. Du får dessutom kunskaper kring teaterns historia, hur man producerar en föreställning och allt det tekniska kring en produktion: ljud, ljus, smink, kostym och scenografi.

Cosmetology
Cosmetology på Santa Monica är valet för dig som älskar skönhet. Du får jobba med hår, naglar, hy och smink. Efter examen kan du jobba som stylist, frisör, sminkös eller öppna din egna skönhetssalong. Du blir förberedd för att ta the State Board Examination som gör dig licensierad för att arbeta med kosmetologi i Kalifornien.

Graphic Design
Grafisk design finns överallt runtomkring oss: på webbsidor, förpackningar, logotyper, broschyrer och i reklam. Som grafisk designer jobbar du med bild och text för att skapa en design utformad efter vad en produkt, organisation eller kampanj vill förmedla.

Computer Science
Om du vill arbeta med programmering, nätverk, hårdvara eller mjukvara så är computer science rätt val för dig. Du kan välja att specialisera dig så att du blir proffs på bland annat mjukvaruutveckling, projektledning, systemanalys eller underhåll. Datavetenskap är ett framtidsfält med hög anställningsbarhet.

Läs mer om vilka Associate degrees som erbjuds på SMC här.
Datum och priser för Associate degrees hittar du här.

Bachelor’s degree – 4 år

Santa Monica College erbjuder numera även en Bachelor’s degree inom Interaction Design för studenter som vill läsa denna inriktning alla fyra år på Santa Monica College. I programmet ingår kurser som Web Design, Mobile Design, Design Research och Principles of Marketing. Efter de två första åren har du en Associate’s degree i Graphic Design och därefter kan du alltså välja om du vill fortsätta studierna på SMC ytterligare två år för att få en Bachelor.

Läs mer om skolans Bachelor’s degree inom Interaction Design här.
Datum och priser för Bachelor’s degree hittar du här.

Intresseanmälan  Ansök nu

Övrig information

Placement Test och General Education

När du kommer fram till Santa Monica kommer du eventuellt att skriva ett enklare test i engelska och matte i samband med din orientation. Om ditt program kräver att du har högsta nivån i engelska/matte och du får ett sämre resultat på testet får du ta extrakurser för att komma upp på den nivå du behöver för att få ut din examen från skolan. Det kan innebära att du måste läsa mer än 60 units som ett program vanligtvis motsvarar. Svenska studenter brukar generellt sett få goda resultat på testet och om du inte ska gå ett program som kräver högsta nivån påverkar det inte dig.

Ett år består av kurser inom General Education (allmänna kurser). Kurserna kan i viss mån liknas vid vårt sista år på gymnasiet och är obligatoriska i en degree. Vilka kurser du kan välja mellan beror på program och vilket universitet du vill ansöka till efter SMC.

För dig som saknar fullständiga gymnasiebetyg

På Santa Monica College har du stor chans att bli antagen även om du saknar fullständiga gymnasiebetyg och högskolebehörighet här i Sverige. Kontakta oss för mer information.

Hej! Hör av dig till oss så svarar vi på dina frågor om utlandsstudier.

Sofia Eriksson, Blueberry

Påbörja din ansökan

Skicka in din ansökan till Blueberry så kontaktar vi dig så fort vi kan. Vi går sedan vidare med ansökan till skolan, självklart helt kostnadsfritt.

Påbörja din ansökan