Vi har nyligen fått statistik över vart svenska studenter väljer att studera på college och universitet i USA. Det råder ingen tvekan om att det är Kalifornen som gäller. Av de skolor som har flest svenskar ligger sex av tio i Kalifornien, totalt har dessa skolor under det senaste året haft drygt 1500 svenska studenter.


Santa Monica College – världens populäraste svenskskola

Santa Monica College i Los Angeles är den skola som har i särklass mest svenska studenter av alla skolor utanför Sverige. Under det senaste året har inte mindre än 649 svenskar studerat här och levt sin version av the American Dream. Läget 17 gator från stranden i mytomspunna Los Angeles lockar givetvis, men för den som vill uppleva amerikanskt collegeliv utan att vara omringad av svenskar finns det onekligen bättre alternativ.

Kring Los Angeles finns de populära California State universiteten Fullerton och Northridge där antalet svenska studenter bara är en bråkdel av vad de är i Santa Monica. Detsamma gäller de högt rankade skolorna som tillhör University of California. Min personliga favoritskola i Kalifornien är San Diego State University ett par timmar söder om Los Angeles.

Vill man läsa på ett Community College, precis som Santa Monica, så hittar man två bra alternativ norr om LA. Santa Barbara City College nära havet lockar också många svenska studenter medan Foothill & DeAnza College i Silicon Valley inte har så många svenskar.

New York är näst populärast

Näst efter Kalifornien så är det the Big Apple som lockar. Staden som figurerat i ett oändligt antal filmer och TV-serier. Här finns dessutom universitet och college i världsklass. Businesskolan Berkeley College var populärast här ifjol. New York är också känt för sina högklassiga yrkeshögskolor som Parsons, FIT, New York Film Academy och Broadway Dance Center som alla har en del svenska studenter. Vart vill du läsa i USA?

Blir du förvirrad av alla olika typer av college och universitet? Läs då vårt tidigare inlägg om skillnaden mellan college och universitet. Du vet väl att du kan kontakta Blueberry för gratis rådgivning om du är intresserad av att studera i USA.

Per Liestam

Previous Marketing Manager