Vy uppifrån på byggnader i Tjeckien

Studera i Tjeckien

Studera utomlands i Tjeckien

Tjeckien ligger mycket centralt i Europa och gränsar till Österrike, Tyskland, Polen och Slovakien. I detta vackra sagoland med hela 14 UNESCO världsarv bor ca 10.7 miljoner invånare där de flesta av invånarna bor i de mindre städerna runt om landet. Huvudstaden Prag eller ”Staden med de 100 spirorna” som det också kallas, är känt för sitt historiska torg, vackra barockbyggnader, gotiska kyrkor och den kända och äldsta medeltida astronomiska klockan som ger en animerad ”show” varje timme. En av Tjeckiens mest kända sidor är öl – något som värderas extremt högt av dess invånare.

Öl & Spa

Tjeckien har mycket att erbjuda, men som ovannämnt så är en av Tjeckiens signaturer öl, och något vi tycker är extra kul med Tjeckien är att du kan gå på något som kallas för ölspa nästan överallt i landet. En ölspa-behandling är en tjeckisk behandling som gör din hud mjuk och len, friskar upp ditt sinne och släcker din törst. Behandlingen innefattar att du badar i öl medans du dricker öl. Detta sägs vara hälsosamt och bra för både kropp och själ.

Mat

Traditionell tjeckisk mat är rätt så stabbig, men väldigt uppskattad! Här äts det ofta kött av något slag och till det serveras kolhydrater i form av knödel som påminner om kroppkaka. Andra vanliga rätter är soppa, korv och schnitzel. Traditionellt sätt äter man minst två rätter, soppa och huvudrätten och i Tjeckien får man ofta rejäla portioner så det kan vara bra att tänka till innan man beställer allt på menyn om man vill få plats med efterrätten.

Historiska byggnader & en historisk vintunna

Tjeckien har en intressant historia och har satt sina spår i arkitekturen. För den kulturintresserade är ett besök hit ett måste! Med det centrala läget i Europa spelade Tjeckien en viktig roll i Europas historia på medeltiden. Landet fick en ordentlig skjuts ekonomiskt under medeltiden då man upptäckte silvertillgångarna i landet vilket fick landet att växa som ekonomisk och militär maktfaktor. Detta ledde till att antalet slott, borgar och kyrkor ökade i landet. Dessa byggnader har bevarats otroligt väl då Tjeckien länge haft intresset att bevara sin historia och gamla fornminnen. Landet är alltså packat med slott, borgar, herrgårdar, kloster och kyrkor. Tjeckien har flest slott per kvadratkilometer i hela världen, här finns över 2000 (1) slott och slottsruiner.

I Tjeckien hittar du även Centraleuropas största vintunna som rymmer hela 100.000 liter. Idag står tunnan tom, kan det kanske bero på att svenskarna tömde den under 30-åriga kriget? Det låter mer som en fest än ett krig. Vintunnan kan du besöka Söder om Brno i staden Mikaulo.

Rikt studentliv

Universiteten i Tjeckien håller en hög standard, att studera här är populärt bland internationella studenter. Nöjeslivet i den mest populära universitetsstaden Prag är mycket rikt, oavsett om du föredrar lugna aktiviteter eller festligheter så finns det något för dig. Tjeckien är ett billigt land att leva i viket gör det optimalt för studenter, priserna på mat, hyror, dryck ligger på ungefär en tredjedel av vad det kostar i Sverige. Som student kan du även vara berättigad rabatter lite här och där.

Tips! Du som ska studera i Tjeckien, när du väl är där se till att höra med ditt universitet om du är berättigad ett International Student Card (ISIC) som berättigar dig som student rabatter på transport, restauranger, museer, utställningar, biografer och konserter.

Studieorter

Bra att veta om Tjeckien

Språk

Tjeckiska

Valuta

Czech koruna (CZK). Läs mer om Tjeckiens valuta hos Forex.

Eluttag

230 Volt, adapter behövs inte.

Vaccination

Läs vaccinationsguidens råd för resor till Tjeckien. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UD:s reseinformation

Vad bör man tänka på när man vill jobba eller studera i Tjeckien? Vi hänvisar till UD:s reseinformation för Tjeckien.

Visum

Som EU-medborgare behöver du inget visum för att studera eller arbeta i Tjeckien.

College & Universitet

Studera i Tjeckien - Blueberrys utbud av skolor