Tips på jobb för dig som vill jobba hemifrån

Även efter att samhället återgått till en viss form av normalitet efter pandemin, förblir intresset för distansarbete starkt. I många branscher blir det allt vanligare att välja mellan att arbeta på kontoret eller jobba online hemifrån. Genom att undersöka de yrken som genererar mest intresse när det gäller distansarbete, har A-kassa.se sammanställt en lista över de tio mest eftertraktade yrkena för de som vill jobba extra hemifrån. En del sökord gäller till exempel att jobba hemifrån med kundtjänst eller att jobba hemifrån med fast lön.

Här presenterar vi de tio mest populära yrkena och ger en kort översikt över vad varje yrke innebär och hur jobbet kan utföras hemifrån.

 

tabell över de 10 mest sökta yrkena för att jobba hemifrån

1. Kundtjänst

Det är kanske ingen överraskning att kundtjänst är det mest eftertraktade yrket för distansarbete. Kundsupport utförs främst via mejl eller telefon och kan lika väl hanteras hemifrån som på kontoret. Enligt statistik från Jobbland är kundtjänst den kategori som har flest utannonserade distansjobb jämfört med totalt antal jobb under perioden januari 2021 till juni 2023.

Exempel på utbildning:

2. Chattoperatör

Arbetsuppgifterna för chattoperatörer varierar, men i grund och botten handlar det om att hantera kundärenden för det företag man arbetar för. Möjligheten att arbeta hemifrån kan skilja sig åt mellan olika arbetsgivare, men i många fall är distansarbete fullt möjligt och blir allt vanligare. Man kan jobba hemifrån utan utbildning men här är den viktigaste talangen att kunna kommunicera med människor på ett bra sätt. Arbetsgivaren utbildar till den nivå som krävs.

3. Sjuksköterska

Även om det kanske inte är det första man tänker på när man pratar om att arbeta hemifrån, så finns det faktiskt möjligheter för sjuksköterskor att arbeta på distans. Med den ökande digitaliseringen blir vård och rådgivning online allt vanligare, vilket öppnar upp för distansarbete inom detta yrke.

4. 1177-medarbetare

Telefonsjuksköterskor på 1177 (Vårdguiden) har ofta möjlighet att jobba hemifrån. Även om det kan krävas en inledande period på plats för att bekanta sig med arbetet, är distansarbete vanligt förekommande för dessa yrkesutövare.

5. Sorteringsarbete (paketering/kuvertering)

Sorteringsarbete, som paketering och kuvertering, är också populära val för distansarbete. Möjligheten att jobba hemifrån kan variera beroende på arbetsgivare och specifika arbetsuppgifter, men det finns ofta goda möjligheter att utföra dessa uppgifter på distans.

6. Översättare

Översättare har vanligtvis möjlighet att jobba hemifrån, särskilt om de är frilansare. Även fast anställda översättare kan ofta välja mellan att jobba på kontoret eller hemifrån, beroende på arbetsgivarens policy och individuella preferenser.

Exempel på utbildningar:

7. Säljare

Många säljare har möjlighet att arbeta hemifrån, särskilt med tanke på den digitala karaktären av säljprocessen idag. Kraven för distansarbete inkluderar oftast grundläggande tekniska kunskaper, god människokännedom och en stabil internetuppkoppling.

Exempel på utbildningar:

8. Skribent

Skribenter jobbar med att producera olika typer av texter, och många av dem har möjlighet att jobba hemifrån, antingen som frilansare eller som anställda på företag. Yrket står inför nya utmaningar med AI som utvecklat stora språk- och textdatabaser och man kan med små medel få ut långa texter.

Exempel på utbildningar:

9. Farmaceut

Även farmaceuter/apotekare kan ha möjlighet att ha ett jobb där man kan jobba hemifrån, särskilt med tanke på den ökande digitaliseringen inom hälso- och sjukvårdssektorn. Farmaceut och apotekare är en yrkestitel och de har minst 5 års utbildning.

10. Korrekturläsare

Korrekturläsare granskar och korrigerar texter och har ofta möjlighet att arbeta hemifrån, även om det kan variera beroende på arbetsgivare och specifika arbetsuppgifter.

Exempel på utbildning:

Genom att använda SEO-verktyget Ahrefs och begränsa sökvolymerna till sökningar via Google i Sverige, har vi identifierat de tio mest eftertraktade yrkena för distansarbete baserat på sökfrasen ”jobba hemifrån”. Det är viktigt att komma ihåg att denna undersökning ger en indikation på intresset för dessa yrken bland dem som söker distansarbete, men det är inte en exakt vetenskaplig analys. Använd listan som inspiration när du själv letar efter ett jobb och du vill jobba extra hemifrån. För dig som söker jobba hemifrån kan arbetsförmedlingen också vara till stor hjälp. Lycka till!

Blueberry har runt 100 utvalda college och universitet över hela världen så om du vill plugga vidare och studera utomlands med CSN finns tusentals kurser att välja på. Här kan du själv välja vilken utbildning och i vilket land du vill plugga.

Du kan boka en studierådgivning med våra experter, helt gratis!

Joakim Kempff

Marknadspraktikant