Blueberrystudenten Johanna läser för nuvarande på Billy Blue College of Design, där hon studerar Diploma of Photography. I intervjun nedan delar hon med sig till oss kring sina upplevelser av skolan och livet i Sydney.

Hej Johanna! Varför valde du att studera på Billy Blue College of Design?
Hej! Jag valde att studera på Billy Blue för att jag ville utveckla mina kunskaper inom foto. Efter att ha försökt hitta något i Sverige som kändes rätt, utan någon lycka, så började jag överväga att flytta utomlands och hittade då utbildningen på Billy Blue i Sydney. Min upplevelse är att skolan tänker mer utanför ramarna än vad vi gör hemma i Sverige. Det känns som att de har kommit mycket längre när det gäller kreativitet och utbildningar inom just det här området, vilket är den största anledningen till att jag valde just Billy Blue.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Det är min första trimester här och jag läser just nu ”Camera and capture”, ”Thinking visually” och ”Digital imaging”. Jag älskar ”Camera and capture” då jag vill lära mig allt jag kan om kamera och teknik, vilket vi gör i den kursen!

Hur skulle du beskriva skolan?
Skolan är fantastisk. Lokalerna är mindre och känns väldigt kreativt designade, det är väldigt olikt en ”vanlig” skola. Lärarna är väldigt nära eleverna och det känns familjärt. Det finns ”success coaches” som man kan vända sig till för att få hjälp med mycket. Skolan är väldigt måna om sina elever och det märks att de alla brinner för det de lär ut, vilket är otroligt inspirerande!

Hur är Sydney som stad att bo i?
Sydney är en otroligt häftig stad! Jag är mer av en landet-tjej och ser mig inte som den typiska storstads-människan. Därför var jag lite orolig att jag skulle flytta till andra sidan och sen upptäcka att jag inte skulle trivas – men så fel jag hade! Jag trivs som fisken i vattnet här. Främst tror jag att det beror på människorna och livsstilen, jag känner mig mer hemma i sättet att vara och tänka samt i vardagen här.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor i Bondi Beach och det tar mig bokstavligt talat 30 sekunder att komma till stranden då jag bor rakt över gatan. Jag och en tjej som jag fick kontakt med över Facebook innan jag flyttade hit bor tillsammans i en etta. Vi hittade lägenheten via appen ”Domain”. Ingen av oss ville behöva hyra ett rum och vi hade turen att få tag i en lägenhet som blev billigare för oss än ett enkelrum(!). Dessutom har vi ny tv, tvättmaskin, diskmaskin och wi-fi! Så bra boenden går att hitta. Men det är mycket dyrare än hemma i Sverige och standarden är inte särskilt hög. Dock spenderar man otroligt mycket tid utomhus, i parker eller på stranden.

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Jag skulle säga att det skiljer sig rätt mycket från att studera hemma. Innan jag flyttade hit läste jag en kandidat via Uppsala universitet och var van vid hur skolan fungerar där. Hemma blir vi tilldelade en klass och sedan läser du de kurserna du ska ihop med din klass. Här kan du läsa kurser med personer som pluggar till exempel Interior. Vissa som läser Photography, som jag, läser inte de kurser jag läser den här trimestern utan man får lägga upp det som det passar en själv. Vissa studerar dessutom på halvtid medan andra studerar på heltid.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
En vanlig skoldag för mig är en dag då jag har en class (lektion) i någon av mina kurser. En class är tre timmar lång. Tiden springer iväg och det är till och med så att jag aldrig ens kollar på klockan. Då har man ändå hamnat rätt! Vi fotar, lyssnar på läraren som går igenom teori, får lära oss allt i Lightroom och Photohop osv. Den här trimestern har jag tre lektioner i veckan utspridda på olika dagar. Nästa trimester skulle kunna se helt annorlunda ut, beroende på hur jag vill lägga upp det.

Vad gör du på fritiden?
På min fritid umgås jag med vänner, fotar eller hänger på stranden. Ibland åker jag till stan och besöker Westfield och tar en shoppingrunda! Jag bor också nära Coastal Walk vilket är helt fantastiskt och går gärna promenader där. Restauranglivet är hett och många äter ute, både frukost, lunch och middag. Jag älskar mat och provar gärna på olika ställen!

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Det finns otroligt många ställen att upptäcka och att se! Kängurus och Koalor är ju en självklarhet. Coastal Walk, Byron bay, Opera huset, Harbour Bridge, Luna Park, Blue Mountains, Palm Beach, Jervers Bay, Hunter Valley är bara några av alla andra saker och ställen att uppleva och se, för listan är lång!

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Än så länge har jag bara varit här i lite mer än en månad. Jag har åkt till Blue Mountains och sett Empress Falls och ”Three sisters”. Det finns otroligt mycket att uppleva här och jag har inte ens gjort hälften av allt jag vill än. Jag har dock redan fått se en val! Jag och en kompis var i North Bondi och fikade. Från cafét såg man havet och ner mot Bondi Beach och helt plötsligt ser vi en val som befinner sig ganska långt in mot stranden. Det var riktigt coolt att få uppleva och se. Min kompis som bott här i snart tre år har inte sett det tidigare, så jag hade tur!

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Blueberry dök upp när jag googlade på utomlandsstudier. Dessutom hade jag hört väldigt gott om dem från bekanta så det var ett självklart val att vända mig till just Blueberry, vilket jag är glad att jag gjorde! Än idag har jag kontakt med dem och har fått mail med frågor om hur jag trivs och har det här borta. Det skapar en trygghet då man inte har koll på allting som gäller med studier eller vardagslivet i ett helt nytt land.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Våga! Jag tror att det är lätt att välja det trygga före det otrygga och på så sätt kanske man drar sig för att flytta utomlands, rädslan håller oss ofta tillbaka. Jag vet dock att om vi övervinner den rädslan och vågar så växer man otroligt mycket som människa. Att flytta till Australien är det bästa valet jag tagit i livet hittills. Våga du också! Och trivs man inte, ja då åker man bara hem. Det är bara en flygresa bort. Enkelt, eller hur?

Vad har du för planer efter dina studier?
Min förhoppning och mitt mål är att bygga upp mitt varumärke som fotograf under min tid här. Under tiden kommer jag söka jobb/internship och jobba för mitt mål. Min förhoppning är att förr eller senare kunna jobba heltid som frilansande fotograf.

 

Är du också intresserad av att studera på Billy Blue College of Design?
Glöm inte att du även har chans att träffa skolan på vår stora utlandsstudiemässa i februari.

 

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager